FP i Skurup: Kraven måste förtydligas

WEB_INRIKES

SKURUP. Lägre ingångslöner och ett försörjningskrav för invandrare. Det är några av de förslag Folkpartiet la fram förra veckan. Krav som Folkpartiets kommunfullmäktige i Skurup vill ha en tydligare bild av.

Folkpartiets förslag om en tydligare arbetslinje i integrationen har väckt stark kritik.
Socialdemokraternas riksdagsledamot Veronica Palm var en av alla som gick hårt emot Folkpartiets förslag om språkkrav:

Folkpartisten Camilla Neptune är ledamot i kommunfullmäktige i Skurup. Hon tycker att det är viktigt att kraven förtydligas.

– Människor kommer till Sverige av olika anledningar och det är viktigt att skilja på flyktingar och invandrare, säger hon.

Camilla Neptune menar ändå att vissa språkliga krav bör finnas i samhället.

– Språket är viktigt, inte bara för att få ett jobb utan för att kunna leva och förstå samhällsstrukturerna, så någon sorts krav behövs, säger hon.

Men till skillnad från partiledare Jan Björklund är hon skeptisk till ett införande av språktest.

– Jag vill inte kommentera om ett språktest. Hur hårt folk ska testas är en bedömningsfråga, säger hon.

Det förslag som fått mest kritik är den om försöjningskrav med lägre ingångslöner. Något som Folkpartiet menar ska ge drivkraft till invandrare och hjälpa företag i kommuner att anställa.

Camilla Neptune tycker att något måste göras men vill inte förenkla problemet till invandrare.

– Jag tror att det finns en jättedrivkraft bland invandrare men det är farligt när man klumpar ihop frågor om arbete enbart till integrationsproblemen. Kommunen har ett ansvar att se till så att det finns ett system som fungerar för alla invånare, säger hon.

Vidare tror Camilla Neptune att lägre ingångslöner kan ha en nyttig funktion i samhället.

– Utbildning, lärlingssystem och samarbete med företag är bra förslag, och jag tror även att vissa arbeten kan gynnas av en lägre ingångslön. Inte för att det fungerar som drivkraft för arbetslösa invandrare, jag ser det mer som en språngbräda in i samhället, säger hon.

Skurupsposten nådde även ut till Jessica Möller S-ledamot i kommunfullmäktige i Skurup, som inte var redo att kommentera om Folkpartiets förslag.

 

FP:S FÖRSLAG

– Försörjningskrav för anhöriginvandring. Bara personer som försörjer sig själva med regelbunden inkomst och har bostad får ta hit sin familj.
– Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara det normala. Dessa kan omvandlas till permanenta om personen kan försörja sig själv.
– Lägre trösklar till jobb. Lagen om anställningsskydd ska luckras upp.
– Avskaffa vårdnadsbidraget.
– Språkkrav för medborgarskap införas.

Källa: Folkpartiet

Text: Jonathan Sseruwagi

Foto: TT