Skurups restauranger överlever pandemin

SKURUP. Isolering för att minska smittspridning, hemestersommar och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Coronapandemin har inneburit många förändringar för Sverige – och Skurup är inget undantag. Skurupsposten möter fyra av kommunens centrala restauranger och frågar om hur det går.

Skurups Gatukök

Eva Darnert har jobbat på Skurups Gatukök i 21 år, och har dirit den själv de senaste 14 åren.

Eva Darnert har jobbat på Skurups Gatukök i 21 år, och drivit det själv de senaste 14 åren.

Eva Darnert har drivit Skurups Gatukök själv i 14 år, men kommer snart stänga ner. Över en tiondel av gatukökets kunder har försvunnit under coronapandemin, men det är inte anledningen till stängningen. Med åldern har det blivit allt svårare att göra allt själv, och Eva Darnert vill gå i pension.

– Kroppen är inte lika förlåtande längre. Beroende på hur det går med coronapandemin så hoppas jag på att kunna sälja gatuköket nästa vår.

Intervjun avbryts av en stamkund och Eva Darnert frågar om han vill ha “det vanliga”. Hon berättar att hon sällan har ledigt.
– När jag inte är här och jobbar så är jag hemma och gör bokföring, kastar kartonger eller köper cola.

Men hon älskar också sitt jobb – speciellt den sociala aspekten.
– Jag vet inte vad mina kunder heter, eller vart de bor, men jag vet vad de gillar att äta, säger Eva Darnert och skrattar.

Pizzeria Piri Piri

Said Haken önskar att Sverige gjorde mer för att ge stöd till småföretag under corona.

Said Haken önskar att Sverige gjorde mer för att ge stöd till småföretag under corona.

Said Haken har arbetat på Pizzeria Piri Piri under de senaste fyra åren. Restaurangen fick svårigheter vid coronapandemins början, men sedan sommaren har det förbättrats. Men råvarorna har blivit dyrare och Said Haken berättar att han önskar att Sverige gjorde mer för att hjälpa småföretagare.
– Man kan ansöka om att skjuta upp skatten ett eller två år, men det finns ränta på det. Det är bättre i Tyskland. Där ger staten pengar till små företag. 

Pizzaboden och Thai Sky Express

Det går bra för Pizzaboden och Thai Sky Express under corona

Det går bra för Pizzaboden och Thai Sky Express under corona


Men inte alla restauranger har sett en skillnad. För Pizzaboden och Thai Sky Express har det varit stabilt under hela pandemin. På Thai Sky Express berättar Dai Duong Dinh att allt fler beställer takeaway, men att de annars inte har sett en större skillnad.
Pizzabodens ägare Bilal Yerlikaya berättar att det går bra för restaurangen och att de har lyckats behålla både personal och kunder.
– Om personalen har symtom så stannar de hemma, men annars är allt bra, säger Bilal Yerlikaya.

 

Text och foto: Inas Hamdan