Kalligrafi kommer till Skurup

WEB-INRIKES

SKURUP. På lördag 31 januari kommer tio konstprofessorer från Kina till Skurups bibliotek för att prata om konst och kalligrafi. Det är inte första gången kinesiska konstnärer besöker den skånska myllan.

Projekt Sugarbox fortsätter sitt erövringståg 2015.

Det som låter som ett militärt uppdragsnamn är i själva verket titeln på ett konstnärsprojekt mellan Skurup och universitetet i Xiamen, Kina. Projektet startade 2013 och finansieras av Region Skåne som en del av ett kulturutbyte med Kina.

Den 31 januari kommer tio stycken konstprofessorer från Xiamens universitet till biblioteket för att föreläsa om orientalisk konst. Tre av professorerna kommer inför publik måla kinesisk kalligrafi.

Men det är inte alltid så att inbokade konstnärer verkligen kommer.

– Konstnärerna har ibland problem med att få utresevisum från Kina. Det var meningen att vi skulle få hit gäster från inre Mongoliet först, men de vägrades utresa, säger Ann-Charlotte Oredssson, projektansvarig och bibliotekarie.

Under 2014 kom totalt 17 kinesiska konstnärer till Skurups bibliotek. Utbytet sker också åt bägge håll. I oktober 2014 åkte tre skånska konstnärer över till Xiamen. Ann-Charlotte Oredsson fick åka med.

– Det är en spännande tid. Skurups bibliotek försöker arbeta som ett kulturhus, och vi fortsätter så länge som vi får.

Text: Linda Mankefors
Foto: TT

Fakta:
Kalligrafi betyder ”konsten att skriva vackert”. Kinesisk kalligrafi har funnits i 2000 år. I Kina anses kalligrafi fortfarande vara en av de mest statusladdade konstformerna.

Källa: Wikipedia