Psykisk ohälsa: De svagas stöttepelare i gungning

Jessie Gaal föll för Cecilia Holm första gången de sågs, nu är deras tid som klient och personligt ombud snart förbi. Foto: Lenke Morath

Jessie Gaal fattade tycke för Cecilia Holm redan första gången de sågs, nu är deras tid som klient och personligt ombud snart förbi. Foto: Lenke Morath

SKURUP. För Jessie Gaal har det personliga ombudet varit vägen tillbaka till ett fungerande liv. Oron är stor efter att kommunen i måndags beslutat att säga upp avtalet med föreningen Personligt ombud Skåne.

Efter ett omtumlande år med flytt och skilsmässa har hon landat invid järnvägen i centrala Skurup. Ljudet av järnvägsbommar som öppnas och stängs smälter rytmiskt in i vårt samtal. Kaffekopparna har dukats upp på Nils Holgersson-servetter, och ett levande ljus brinner hemtrevligt på bordet. Att livet till slut tycks ha ordnat sig har hon delvis Cecilia Holm att tacka för.

¬– Att ha fått kontakt med Cecilia är det bästa som hänt mig på väldigt länge, säger Jessie Gaal.

Cecilia Holm är ett av Skurups personliga ombud. Hon arbetar för den idéella föreningen Personligt ombud Skåne och stöttar personer med psykisk ohälsa.
– Hade alla gjort sitt jobb enligt lagen hade vi inte behövts, säger Cecilia Holm som i sitt arbete fångar upp en samhällsgrupp som ofta faller mellan stolarna.

Jessie Gaal har varit en av Cecilias klienter i drygt ett halvår. Båda är oroliga över beslutet som togs på kommunstyrelsemötet i måndags. Kommunen säger upp avtalet med PO Skåne och i framtiden ska personliga ombud rekryteras internt.
¬–Det är ingenting jag hade använt, säger Jessie Gaal.

Båda vittnar om att de som använder sig av ett personligt ombud ofta har en komplicerad relation till myndigheter.
–Det finns folk ute på slätterna som lever helt ”of the grid” [utan större kontakt med resten av samhället], säger Cecilia Holm.

Att kunna knacka på och varken komma från kommun eller myndighet är ett sätt att skapa förtroende hos personer som känner sig svikna av systemet.

Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande, är inte orolig över en framtida intressekonflikt.
–Sköter man sin roll professionellt ska det inte vara något problem, säger han.
Från kommunens håll innebär dessutom omorganiseringen att man kan göra om den nuvarande halvtidstjänsten till en heltidstjänst utan att kostnaderna ökar.

Jessie Gaal blev i fredags utskriven från socialpsykiatrin i Skurup och snart ska också kontakten med Cecilia Holm avslutas.

– Jag vill kämpa för att Cecilia och hennes kollega John Stigmar ska vara kvar. Detta är det bästa jag har haft, och det finns så många i Skurup som verkligen behöver dem, säger Jessie Gaal.

Text: Lenke Morath

Det personliga ombudet navigerar en snårig samhällsbyråkrati åt de som inte orkar eller har möjlighet att göra det själva. De kan till exempel vara med på möten med psykiatri och kommun, eller hjälpa till i kontakten med försäkringskassan.
Funktionen erbjuds i flera svenska städer. I nuläget är det kö för att få hjälp av ett personligt ombud i Skurup.

Har du akuta psykiska problem?

Psykiatrisk akutmottagning i Malmö har öppet dygnet runt, året om.

Telefonnummer: 040-33 80 00

Det här är den tredje och avslutande delen inom serien Psykisk hälsa

Läs de två första delarna här:

Psykisk ohälsa: Initiativen för att vända trenden

Psykisk ohälsa: Skåneveckan hälsar på i Skurup