Flytande papperskorg – vattendelare i Abbekås

DSC_5449

– Abbekås hamn är redan en av de renaste vi har, säger hamnchef Åke Åkesson. Foto: Julia Moegelin

SKURUP. Tanken med papperskorgen är att samla in plast och oljespill, men hur mycket nytta den verkligen gör är inte helt klart: ”Mest tång och maneter som fastnar”. 

Åke Åkesson vänder upp och ned på den droppande papperskorgen.

Plopp, plopp, plopp. En drös blåmaneter väller ut i vattnet. Åke Åkesson böjer sig ner och drar ut en näve grönt sjögräs som fastnat i nätet. 

– Det här hör ju hemma här, säger hamnchefen och gräver med handen för att få loss det sista slammet från botten av den flytande papperskorgen, och kastar tillbaka det i vattnet.

Papperskorgen är ett initiativ från Moderaterna och enligt Nichlas Olsson, vice ordförande i kommunstyrelsen är den en del av arbetet för bättre miljö i hamnar och hav. Tanken är att papperskorgen ska fånga upp avfall som flyter runt i hamnen samtidigt som den också absorberar rester av diesel, bensin och olja i vattnet. 

Men om papperskorgen gör någon faktiskt nytta, råder det delade meningar. Åke Åkesson är inte övertygad. 

– Den suger enbart någon meter runt sin egen omkrets. För att den ska fylla någon funktion behövs det minst tio stycken till. Tio eller noll. Åtminstone här inne i hamnen. All skit blåser ändå ut härifrån, säger Åke Åkesson

DSC_5424

Dagens innehåll åker tillbaka ner i vattnet. Foto: Julia Moegelin

Idag har papperskorgen legat i Abbekås hamn i drygt en månad och enligt Nichlas Olsson (M), vice ordförande för kommunstyrelsen, är det inte omöjligt att det blir fler.

– Om det här faller bra ut tycker jag absolut att vi ska inrätta Seabins på fler ställen, exempelvis i Hörte, sa han till Ystad Allehanda, när papperskorgen sjösattes i början av augusti. 

Idag åker allt som papperskorgen dragit till sig under natten tillbaka ner i sjön. Den här gången innehöll fångsten varken plast eller oljespill, trots att papperskorgen var fylld till bredden när Åke Åkesson kom ner till bryggan. 

– Och som ni ser är det mest tång och maneter som fastnar. Men visst, det är ett steg på vägen. Det är ju miljötänk, eller snarare manettänk, säger Åke Åkesson.

Skurupsposten har sökt Nichlas Olsson utan resultat.

Text: Frida Bergkvist