Lugn högsäsong för båtstölder

ABBEKÅS. I samband med att båtägare tar upp sina båtar för säsongen ökar antalet stölder. Båtsamverkan är ett sätt att förhindra brott vilket många hamnar runt om i Sverige använder sig av.

För två år sedan informerade polisen båtklubben i Abbekås om initiativet båtsamverkan, framtaget av polis och larmtjänst. Det innebär bland annat att båtägare tillsammans ska se efter varandras båtar och kontrollera vilka personer som rör sig i området.

– Vi har skyltar uppsatta om båtsamverkan och vi har turats om att gå vakt under sommarhalvåret när båtarna ligger i. Det kan säkert avskräcka en del. Man ser att vi har kontroll här nere, säger hamnchef Åke Åkesson.

Vaktrundorna har varit under både dag- och nattetid, och alla medlemmar med tid och intresse har fått möjlighet att delta.

2019 har varit ett lugnt år och i Abbekås hamn har det hittills inte varit några båtstölder. Enligt statistik från polisen anmäls mest brott i landet i månadsskiftet augusti/september.

– Vi har varit förskonade i år, och annars har vi faktiskt inte mycket stölder heller. De har i så fall mest varit ute efter bensindunkar.

Kommunpolis Patric Nihlén bekräftar bilden av att kommunen i år inte varit särskilt utsatt.

– Vi har inte märkt av någon ökning av båtstölder i Ystad kommun. I Skurups kommun har jag ingen information för tillfället, säger Patric Nihlén.

Text: Annie Hansson

Fakta: Så förhindrar du stölder ur din båt
Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn. 
Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner. 
Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt. 
Stölder sker oftast när det är mörkt - ha bra belysning
Försök att tänka som en tjuv - hitta de svaga länkarna och förebygg där. 
Källa: Polisen