Grannkommun ska spela fotboll på socker

På Skurups IP används svart gummigranulat på konstgräsplanen men i grannkommunen Svedala kommer man snart spela på konstgräs med granulat gjort av rörsockerbark.

På Skurups IP används svart gummigranulat på konstgräsplanen men i grannkommunen Svedala kommer man snart spela på konstgräs med granulat framställt av rörsockerbark.

SKURUP. Skurups grannkommun Svedala kommer fylla sin nya konstgräsplan med granulat gjord på socker och inte gummi, det rapporterade P4 Malmöhus under tisdagsmorgonen. I Skurup används det vanliga gummigranulatet.

Svedalas nya fotbollsplan ska inte fyllas med gummigranulat utan med granulat tillverkat av bioplast framställd av rörsockerbark.

Syftet är att undvika spridning av mikroplast i naturen och lyfts fram som en miljösatsning. Forskning visar dock att det vanliga gummigranulatet inte har så stora konsekvenser på miljön som man tidigare trott. Miljöforskare menar att sådana drag därför kan vara förhastade, skriver P4 Malmöhus.

Patrick Kronvall, nytillträdd kultur och fritidschef på serviceförvaltningen i Skurup sedan tre veckor tillbaka, ser positivt på miljösatsningar men har ännu inte hunnit sätta sig in i frågan om konstgräsets miljöpåverkan. Han understryker vikten av att se till forskningen.

– Forskningsbaserade rapporter ska vi ju följa såklart, säger Patrick Kronvall.

Han vill titta närmare på den forskning som finns tillgänglig.

– Jag tycker det är jätteviktiga frågor och det kommer jag sätta mig in i med stor tillförsikt, säger Patrick Kronvall.

I Skurup finns i dagsläget fyra konstgräsplaner, alla med svart gummigranulat. En av dessa ligger på Skurups IP och används av bland annat Skurups AIF.

Planen är särskilt i bruk mellan november och april när det är sämre och kallare väder. SAIF:s kansliadministratör Rosa Persson säger att det är upp till kommunen att besluta om vilken typ av plan man ska ha. Men hon tycker att det är viktigt att ta miljön i beaktande.

– Det är klart att alla är ute efter miljövänligt material, säger Rosa Persson.

Text och bild: Carolina Svalbacke

Fakta: 
I Sverige finns över 1000 konstgräsplaner. Planerna fylls av stora mängder fyllnadsmaterial för att skapa de rätta förutsättningarna. Vanligtvis används granulat som fyllning. Det vanligaste granulatet är gjort av återvunna bil- och maskindäck. Det används på 60 - 70 procent av alla konstgräsplaner.

Naturvårdsverket skriver att miljörisken ligger i granulatet inte bryts ner naturligt om det sprider sig som mikroplast i naturen och att de kan innehålla farliga ämnen. Hur mycket granulat som sprids från konstgräsplanerna är dock osäkert. Det finns även osäkerheter kring innehållet av farliga ämnen i granulat som används på konstgräsplaner och vilka risker det kan innebära.

Källa: Naturvårdsverket