De ritar den nya Mackleanskolan

SKURUP. Liljewall arkitekter står för ritningarna för den nya grundskolan i Skurup. En grov planering för kommunens hittills största investering någonsin förväntas vara klar strax efter jul.

Förra veckan beslutades att Liljewall arkitekter får uppdraget att rita den nya grundskolan i Skurup. Den kommer byggas precis bredvid Mackleanskolan, mitt i centrum. MVB Syd har sedan tidigare fått uppdraget att bygga och nu står det alltså klart vem som kommer stå för ritningarna.

– Det känns som ett fantastiskt spännande projekt. Vad kommunen vill göra känns spännande och i linje med vad vi arkitekter tänker om hur man bygger en skola, säger Stefan Östman från Liljewall.

Strax efter jul förväntas Liljewall vara klara med ett program för projektet. En tidig fördel för bygget kan vara att det är ett så kallat partnerprojekt, vilket innebär att kommunen och byggbolaget är inblandade redan från första början. Något som gör att eventuella hinder kan motverkas från början.

Även Mikael Persson, biträdande rektor på Mackleanskolan, är positiv till partnerprojektet.

– Det är klart det piggar upp alla inblandade med nya lokaler och att man får en chans att vara med och påverka från början, att bygget går hand i hand med pedagogiken.

Eleverna kommer gå kvar på den gamla skolan samtidigt som bygget utförs bredvid med stora transporter till och från byggplatsen. Inte optimalt enligt Mikael Persson, men ett nödvändigt ont.

– Just nu befinner vi oss i en skola som rustas upp väldigt mycket. Kommunen är i behov av en ny högstadieskola. Kanske kan vi få till en riktig aula. Att det inte bara blir en skola, utan något mer.

Niklas Gyberg Ivarsson

Fakta
Den nya skolan planeras i nuläget stå klar inför höstterminen 2019 och kommer rymma cirka 800 elever, skriver Ystads Allehanda. Projektet har fått en budget på 250 miljoner kronor, Skurups kommuns största investering hittills. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna ställde sig bakom beslutet i kommunfullmäktige.