Samtal om porr har inte fått önskad spridning
SKURUP. I somras släpptes filmen Samtal om porr på Skurups kommuns hemsida. Responsen har inte varit vad Öppenvården hoppades på.
– Vuxna är dåliga på att prata om porr, säger familjebehandlaren Markus Wahlström när Skurupsposten besöker Öppenvården i Skurup.
Informationsfilmen Samtal om porr publicerades på kommunens hemsida i somras och är ett steg i Öppenvårdens satsning att prata med ungdomar om sex, samlevnad och porr.
Markus Wahlström och Emma Nilsson, även hon familjebehandlare, har tillsammans skrivit manus och spelat in filmen, där de vill sprida kunskap om rätten för ungdomar att forma sin egen sexualitet utan porr som påverkan.
Samtal om porr har dock inte fått den spridning eller respons som de hade hoppats på.
– Det har varit svårt att sprida den som vi hade velat. Vi vill att så många som möjligt ser filmen och hoppas på större spridning framåt, säger Emma Nilsson.
Markus Wahlström och Emma Nilsson är ute i skolor och föreläser om sex och porr en gång per år, bland Skurups niondeklasser, något som Skurupsposten har rapporterat om tidigare. Tanken med filmen var att nå ut till en bredare publik, bland annat till föräldrar.
– Vi vill inte komma med några pekpinnar. Ämnet kan vara förknippat med en hel del skam, säger Markus Wahlström.
Ingen av dem vill uttala sig om huruvida de tror att porrtittandet i Skurups kommun står ut på något sätt.
– Det kan vi inte svara på, det är en debatt som är betydligt större än här i Skurup, säger Emma Nilsson.
Samtal om porr är viktigt
Barnombudsmannen (BO) släppte en rapport den 14 september i år, där de inte vill slå fast att porrkonsumtion och ett aggressivt sexuellt beteende hänger ihop – även om det finns samband.
BO har fått kritik för detta, bland annat av statsvetaren Max Waltman som i Aftonbladet menar att studien är undermåligt gjord. Han menar att det är bevisat att det hänger ihop sedan länge.
I BO:s rapport står det också att sexualundervisning och samtal om porr är livsviktigt.
Faktaruta:
“Det är 89,8 procent av pojkar, 59,3 procent av flickor och 84 procent av unga som inte identifierar sig som pojkar eller flickor, som går sista året på gymnasiet, som någon gång har tittat på pornografi.” (BO:s rapport, s. 4)
Text & foto: Vendela Källmark