Skurups bågskytteklubb vill öka intresset för sporten

SKURUP. Klubben anordnade SM med hopp om att fler ska bli intresserade av bågskytte igen efter en svacka under pandemin. Ingen av medlemmarna var med och tävlade.

Bågskyttetävlingar var svåra att genomföra när smittspridningen var hög. Skurups bågskytteklubb (Skurup BK) fick skjuta upp det planerade svenska mästerskapet ett par gånger innan det gick av stapeln för två helger sedan.

Först och främst är vi mycket glada för att vi har kunnat genomföra ett SM i dessa tider med alla dessa restriktioner. Ett SM är utmanande, spännande och fantastiskt att genomföra. För klubbens del var det 50 år sedan sist, säger Skurup BKs vice ordförande Staffan Jeremiasen.

Under SM var det 151 skyttar deltog med klubbar från både Luleå och Trelleborg.

Under SM var det 151 skyttar deltog med klubbar från både Luleå och Trelleborg.

Leif Hansson är klubbens kassör och allt i allo. Enligt honom har pandemin lett till att många utövare tappat intresse för sporten. Klubben jobbar nu aktivt för att locka både pensionärer och yngre medlemmar och de hoppas att SM kommer att leda till ett ökat intresse framöver.

– Bågskytte har tyvärr tappat oerhört under pandemin. En av orsakerna är att det är 40 centimeter mellan skyttarna och smittorisken var ju fruktansvärd, säger Leif Hansson.

SM var en utmaning för Skurup BK. Klubbens medlemmar fick inte tävla då de behövde hjälpa till under tävlingshelgen.

– Det var väldigt svårt att dra gränsen för vilka som skulle få ställa upp så därför beslutade vi att ingen från klubben skjuter. Det var säkert vissa som blev besvikna på det beslutet, säger Staffan Jeremiasen.

Under SM var det 151 skyttar deltog med klubbar från både Luleå och Trelleborg.

Från vänster: Leif Hansson och Staffan Jeremiasen.

Nu kollar styrelsen på möjligheten att anordna en utomhusturnering vid Svaneholms slott. Trots vacker utsikt och fåglar som kvittrar kommer full fokus vara på sporten.

När du står på linjen är det enda du tänker på tavlan, bågen och pilen. Det kräver ett fokus och man kommer nästan i ett transliknande tillstånd, säger Staffan Jeremiasen. 

TEXT: Isak Fritzon FOTO: Leif Hansson, Isak Fritzon