Spökparaden går igen

Annemi Svärd, tidigare arrangör av Spökparaden. Foto: Linnea Ömmelspång, 2019.

Annemi Svärd, tidigare arrangör av Spökparaden. Foto: Linnea Ömmelspång, 2019.

SKURUP. Efter ett års uppehåll är det dags för den årliga Spökparaden att åter sprida skräck på Skurups gator.
– Det är en gammal och älskad tradition här i Skurup, säger Annika Thunell.

Spökaparaden har varit ett årligt arrangemang i Skurup, föregående år undantaget då paraden ställdes in på grund av pandemin. Tidigare år har det varit 400 barn och vuxna som gått i tåget, och majoriteten av dem har varit utklädd. Enligt en paradens arrangörer, Annika Thunell, är det en uppskattad tradition.

Arrangemanget har funnits sedan 2000. Då var det Skurups handel och Ystads Allehanda som tillsammans arrangerade paraden. I tio år, mellan 2009 och 2019, har Annemi Svärd varit den person som varit huvudansvarig. Just i år har hon tagit positionen som rådgivare. De som har tagit över ansvaret är, bland andra, Annika Thunell och Ann-Louise Olander som i vanliga fall arbetar på Ystad Allehandas lokalredaktion i Skurup

– Det var Ann-Louise som tog tag i det här från början, säger Annika Thunell.

De som deltar i paraden är alla i olika åldrar, från barn som sitter i barnvagn till föräldrar. Utklädnad är inget måste, men det är uppskattat och många väljer att ta tillfället i akt att få klä ut sig.

– Vi får ha någon lagom förklädnad, några läskiga hattar eller en yxa i huvudet, säger Annika Thunell som är en av Spökparadens arrangörer.

Spökparaden äger rum den 28 oktober. Den kommer att utgå från Erikstorget vid kl. 18, och paraden kommer sen att gå runt centrala Skurup. Brandkåren kommer att bistå med brandbilar som kör längst fram och längst bak i tåget.

 

Text: Hanna Viberg
Foto: Linnea Ömmelspång