Boulepoularna ger varandra extra styrka

Skurups-boularna träffas flera gånger i veckan för att umgås, fika och spela boule.

Skurups-boularna träffas flera gånger i veckan för att umgås, fika och spela boule.

SKURUP. Trots tidig morgon är det full aktivitet på grusbanorna i Folkets Park. Skurups-boularna har samlats för torsdagens morgonaktivitet.

Kloten är nyputsade och kaffedoften från den lilla samlingslokalen når ut till borden utanför. Den stora grusanläggningen har plats för tolv matcher samtidigt men riktigt så många spelare har inte samlats i dag. Ett 20-tal pensionärer har tagit med sig sina väskor till banorna. Att de tar boulen seriöst råder inget tvivel om. Kloten är olika tunga, har olika märkningar och skiljer sig i omkrets. PRO Skurup spelar boule fem gånger i veckan och Eric Hansson, tidigare ordförande i Boulesektionen, menar att det är viktigt att det finns saker att göra.

– För oss pensionärer är det viktigt att komma ut. Blir man sittandes inomhus lever man inte länge. Det sociala livet är jätteviktigt, säger han.

Eric Hansson

Eric Hansson, tidigare ordförande i Boulesektionen med resultatlistorna från årets serieboule.

Eric Hansson är 85 år och tog över som ordförande för sektionen runt millennieskiftet. Åldern hindrar honom inte från att komma ut och umgås med sina vänner. För att vara med och spela måste man vara medlem i PRO, vilket innebär att även förtidspensionärer kan delta.

– Åldern på spelarna pendlar mellan 50 och 100. Vi har faktiskt flera spelare som är över 90 år, säger Eric Hansson.

Förra veckan avslutades säsongens serieboule. Tre år i rad har Skurup tävlat mot lag från bland annat Sjöbo och Svedala. Säsongen har gått i moll för regerande mästarna i Skurups-boularna.

– Förra året vann vi den ena serien, men i år har det tyvärr inte gått lika bra, säger Eric Hansson.

Kenneth Zackrisson, den nuvarande ordföranden, är också på plats. Han tog över efter Eric Hansson i fjol och trivs med livet som pensionär. I ett programblad visar han upp alla aktiviteter som pågår under året, men det är tydligt att det bara en sak som gäller för honom.

– Det finns jättemycket för oss pensionärer att göra i Skurup. Jag tycker boulen är det roligaste och engagerar mig mest i den, säger han.

Kenneth Zackrisson

Kenneth Zackrisson är nöjd med utbudet för äldre i Skurup.

Boulespelandet pågår året runt, men under vintern blir det inte lika mycket som resten av året. Vintervädret gör att utomhusbanorna inte alltid är i speldugligt skick. Med jämna mellanrum tar sig därför pensionärerna till Simrishamns inomhushall. Kenneth Zackrisson önskar att man i framtiden kan få samma möjlighet till vinterspel i Skurup och vill förmedla ett meddelande till kommunen.

– Vi vill gärna ha en inomhushall här också, det kan kan kommunen få veta, säger han.

Text och foto: Joakim Forsell