Misstänkt fall av djurplågeri på Nils Holgerssongymnasiet

Häst

Foto: Maja Landin

SKURUP. Gärningsmännen skrattade, filmade och la själva ut bevismaterialet på Snapchat. Natten till söndagen stressade obehöriga personer den 24-åriga shetlandsponnyn Essie, genom att hetsa och rida på henne.

Efter helgens händelse får djuren inte vara i hagen nattetid, något som de annars brukar vara fram tills dess att snön faller. Monika Persson, djurchef på Nils Holgerssongymnasiet, förklarar att detta är en försiktighetsåtgärd skolan behövt ta till efter det som hände i hagen.

– Natten till söndagen fick jag en video skickad till mig som avsändaren hade kopierat från ett Snapchat-konto. Då fick jag även ta del av namnen på de som syns i videon. Några personer var i hagen och red på vår shetlandsponny Essie. De manade på henne bakifrån och slog henne på baken så hon skulle gå framåt när de satt på henne, säger Monika Persson.

Vid tillfället fanns flera andra djur i hagen. Däribland en dräktig dvärgget, en åsna och en till shetlandsponny. Monika Persson berättar att de märkte av att händelsen stressat djuren och att skolan ser allvarligt på det som hänt.

Hagen är lätt att ta sig in i, och skolan skulle vilja kunna behålla det på det sättet. Shetlandsponnyn Essie är inte tränad för att bära en person över 15 kg och de misstänkta gärningsmännen var vuxna.

– Hästen mår efter omständigheterna bra och är oskadd, men hon är gammal och har dåliga ben sen innan så påfrestningen var onödig. Det var tur i oturen att hon inte kom till skada, bara för att en hage går att gå in i betyder det inte att man gör det hur som helst. Hon ska få träffa en veterinär av andra anledningar, men det är bra att de får ta en koll på henne, säger Monika Persson.

På söndagen tog hon kontakt med skolans ledning och de tog ett beslut om att polisanmäla händelsen, som nu har blivit rubricerat som ett misstänkt fall av djurplågeri. Den film och de namn som Monika Persson fick skickade till sig är nu en del av polisens bevisning i fallet.

De som syntes på filmen har ingen koppling till skolan.

Text och foto: Maja Landin