Kultur för barnen – en kostnadsfråga

 

Ulla Larsen, verksamhetschef vid Folkets hus i Skurup, säger att ifall hon fick bestämma skulle det vara barnteater varje vecka och disco varje helg.

Ulla Larsen, verksamhetschef på Folkets hus i Skurup, säger att ifall hon fick bestämma skulle det vara barnteater varje vecka och disco varje helg.

SKURUP. Tio år har gått sedan Folkets hus förra satsning på kultur för barnen. I oktober är det dags igen med barnteater. Ulla Larsen säger att det långa uppehållet främst berott på att det blivit för dyrt för skolorna att delta som publik.

När Ulla Larsen blev verksamhetsansvarig på Folkets hus i Skurup för tolv år sedan infördes ett stående kulturprogram för barnen. De dåliga publiksiffrorna gjorde dock att projektet två år senare lades ner och har sedan dess legat på is.

– Det finns ju ingen mening med att arrangera till exempel barnteater om ändå ingen kommer hit. På en av de sista barnteaterföreställningarna vi arrangerade dök det upp fyra vuxna och ett barn, säger Ulla Larsen.

Bristen på kultur för barn i kommunen har det senaste decenniet varit en kostnadsfråga, fortsätter hon. Situationen är särskilt svår eftersom att verksamheten vid en satsning måste få med sig de lokala förskolorna. Skolorna har själva inte råd att betala kostnaden, ungefär 30 kronor per elev. Därför måste en utomstående sponsor finansiera projektet, och enligt Ulla Larsen har det varit svårt att hitta samarbetspartners.

Denna gång har Skurups Sparbank valt att stå för kostnanden. De bjuder in kommunens förskolebarn till teater på Folkets hus den 20e oktober. På programmet står Eva Funcks och Hönapönas föreställning Det stora äventyret.  Ulla Larsen är mycket tacksam över satsningen som gjorts:

– Jag tycker det är jättehäftigt och hoppas verkligen att förskolorna tar sig hit när det är gratis.

Ansvarig för projektet på Skurups sparbanks är marknadskoordinator Jeanette Kristensson. Hon förklarar varför initiativet togs:

– Vi vill att de vinster som vi gör på verksamheten ska nå ut till lokalsamhället igen, och att få bjuda in kommunens alla förskolebarn till ett sådant här evenemang känns superkul.

Text och foto: Teodor Dimblad