Enkät: Så vill pendlarna förbättra kollektivtrafiken

SKURUP. Skånetrafiken har via Skurups kommun samlat in förslag på hur kollektivtrafiken kan göras bättre. Många skickade in önskemål om ändringar av tider och sträckor för busslinjer – som kan bli verklighet nästa år.

Marcus Göransson, 26 år, bor i Skurup – pendlar till Malmö.

Marcus Göransson, 26 år, bor i Skurup – pendlar till Malmö.

Hur ofta åker du buss?
– Inte så ofta. Jag åker mest tåg eftersom jag jobbar i Malmö.

Vad tycker du om kollektivtrafiken här?
– Jag tycker ändå att det funkar hyfsat. Det är alltid jobbigt när det är försenat, och vissa grejer hade man velat förändra. När det väl uppstår problem tar det väldigt lång tid att åtgärda det. Till exempel fastnade jag nyligen mellan Svedala och Skurup och fick vänta på buss för att komma fram. Den resan tog tre timmar totalt.

Finns det något du vill ändra på?
– När något händer önskar jag en snabbare lösning, jag vill att man ska känna sig trygg med att komma i tid ändå. Det är nog det viktigaste för mig.

Eva Nilsson, 64 år, bor i Almaröd – pendlar till Skurup.

Eva Nilsson, 64 år, bor i Almaröd – pendlar till Skurup.

Hur ofta åker du buss?
– Jag åker ganska ofta. Mellan Skurup och Almaröd går bussen en gång i timmen, ibland en gång i halvtimmen på dagtid.

Vad tycker du om kollektivtrafiken här?
– Det funkar ganska bra. Skånetrafiken har ändrat vissa tider för inte så länge sedan och det går bättre och bättre, men det skulle kunna gå mer bussar på helger och kvällstid.

Finns det något du vill ändra på?
– Ja, det handlar mest om att man måste stå ute när man väntar på bussen. Det saknas busskurer på hållplatserna kring Almaröd. När det är fint väder gör det inget men när det regnar och blåser blir det väldigt kallt att stå där.

Mikael Ludvigsson, 45 år, bor i Trelleborg – pendlar till Skurup.

Mikael Ludvigsson, 45 år, bor i Trelleborg – pendlar till Skurup.

Hur ofta åker du buss?
– Just nu pendlar jag mellan Trelleborg och Skurup. Då måste jag byta mellan buss och tåg, det finns liksom ingen som går direkt. Det hade jag gärna sett ändring på.

Vad tycker du om kollektivtrafiken här?
– En sak jag har lagt märke till är att tåget står kvar och väntar på mig medan jag skriver ut min biljett. Det hade nog varit bra om det fanns en bestämd regel för hur länge tåget får stå och vänta så att det inte blir försenat.

Finns det något du vill ändra på?
– Man borde höja hastighetsgränsen för bussar till 130 kilometer i timmen. Trots allt är busschaufförer proffsigare och bättre så de borde få köra snabbare än andra i trafiken. Tid är pengar.

Text: David Carlsson
Foto: Niklas Runsten och arkiv