Butiksägare uppgiven efter ännu en stöld

Djur- och trädgårdsbutiken Landäng har drabbats av en stöld. Josefine Ingesson, som driver affären tillsammans med sin man, vågar inte hoppas på att brottet klaras upp – trots att den misstänkte fångades på film.

Landäng säljer varor för djur och trädgårdsarbete.

Landäng säljer varor för djur och trädgårdsarbete.

Ingen märkte att något fattades förrän butikens personal hittade ett avklippt larm från ett par skor undangömt i ett hörn. När de anställda undersökte saken närmare upptäckte de att en kniv och ett hundtäcke också saknades från butikens hyllor. Varorna är sammanlagt värda över 2 600 kronor.

Misstankarna riktades snabbt mot en man som runt lunchtid dagen innan kom in i butiken med en ryggsäck. Josefine Ingesson och flera i personalen tyckte att mannen betedde sig misstänkt, eftersom han höll noggrann uppsikt över personalens rörelser till och från kassan.

Skylten i entrén gör inte mycket nytta.

Skylten i entrén gjorde inte mycket nytta.

Samtidigt som mannen försvinner ut från kamerans område visar övervakningsfilmen hur han tar av sig ryggsäcken.

– Då blir det ganska tydligt var han lägger grejerna. Min kollega står ändå i kassan när han tar kniven, men hon har ryggen bortvänd. Han har nog tagit kniven för att skära av larmet på skorna och sedan tagit med sig kniven också, säger Josefine Ingesson.

Hyllan som kniven stals ifrån.

Hyllan där kniven stals.

Josefine Ingesson tror inte att Landäng är värre drabbat än andra butiker i Skurup. Ändå säger hon att stölder inträffar regelbundet i butiken som hon och maken Fredrik driver tillsammans.

– Folk tar allt möjligt, från ridbyxor och säkerhetsvästar till små klotänger och hundgodis.

Josefine Ingessons bild att butiksstölder är vanliga delas av Skurups kommunpolis Mikael Svensson. Han säger att det är svårt för affärerna att helt bli av med problemet när en rutinerad tjuv kan undvika kameror och pilla bort larmbrickor.

– Personalen litar på sina kunder, och det gör de rätt i. Men de här tjuvarna utnyttjar det systemet av tillit, säger Mikael Svensson.

Josefine Ingesson tror inte att tuffare åtgärder, som ordningsvakter, skulle vara lösningen. Landäng polisanmäler alla stölder. Trots att en förundersökning nu har påbörjats känner hon sig mer uppgiven än hoppfull.

Josefine Ingesson driver Landäng tillsammans med sin man.

Josefine Ingesson driver Landäng tillsammans med sin man.

– Man blir mest ledsen. Detta är ju vårt levebröd. Att ta någonting och inte betala för det är så himla långt från min verklighet.

 

Text och foto: Tim Tinghammar Jönsson