Stort intresse för höstens föräldrautbildning

SKURUP. Efter höstlovet börjar nya föräldrautbildningar i Skurup. Annika Nilsson och Emma Nilsson jobbar som socionomer inom kommunens familjeomsorg och håller i utbildningen som riktar sig till föräldrar med tonårsbarn. 

Under fem tillfällen ska föräldrar lära sig att förstå sina tonårsbarn bättre. Upplägget bygger på ett tema för varje tillfälle. De ska prata om rollen som föräldrar, föräldraledarskap, gränser, självkänsla och relationen till sin tonåring.

– Vi utgår mycket från vem man är som person, säger Annika Nilsson som är en av de socionomer som håller i utbildningen.

Hennes kollega Emma Nilsson håller med.

– Vi lämnar utrymme till särskilda önskemål. Förra gången kom det upp särskilda önskemål att man skulle prata mer kring skärmar och då la vi in det också. 

De har haft utbildningen i två omgångar och tanken är att den ska erbjudas en gång per år. Men pandemin gjorde att förra höstens kurs behövde ställas in och då blev det en digital utbildning i våras istället. Intresset för utbildningen verkar vara stort. 

– Det var ju det som vi blev lite förvånade över. För i och med att vi redan haft det en gång i år så tänkte vi, om det det verkligen kan finnas intresse av att ha den en gång till. Men ja, det finns verkligen. Det börjar bli fullt, säger Emma Nilsson.

Emma Nilsson (till vänster) och Annika Nilsson håller i höstens föräldrautbildning för föräldrar med tonårsbarn. Det finns även utbildningar för föräldrar med yngre barn.

Emma Nilsson (till vänster) och Annika Nilsson håller i höstens föräldrautbildning för föräldrar med tonårsbarn. Det finns även utbildningar för föräldrar med yngre barn. Foto: Jonas A. David

Varför tror ni att intresset är så stort?

– Det finns ett stort engagemang och ett sug efter att vilja träffa andra föräldrar. Så det är nog det tror jag som drar, säger Annika Nilsson.

– En som har barn som är 13 tycker att det rätt så gott att lyssna på de som har barn som är 17. Och de som har barn som är 17 kanske känner “Det har vi varit genom”, säger Emma Nilsson.

Hon menar att det är ändå allmänt känt att en nära relation till sin tonåring kan hjälpa att förebygga mycket problematik i framtiden.

– I samhället i stort finns det ju en oro. Det händer mycket och man vet att det händer mycket i tonåren. Många föräldrar börjar känna att de inte förstår sig på sina barn längre, säger hon.

När Annika Nilsson och Emma Nilsson inte håller i föräldrautbildningar arbetar de som familjebehandlare. Där möter de oftast ungdomar och även föräldrar som behöver stöd. 

Båda tror att många unga har haft en svår tid under pandemin.

– Man kommer bort från rutiner. Man kommer bort från det sociala. Skolan är ju så mycket mer än utbildning, säger Emma Nilsson. 

Text och foto: Jonas A. David


Inforuta

Skurups kommun erbjuder varje år ett antal olika föräldrautbildningar. Det finns finns ungefär 15 platser på höstens föräldrautbildning för föräldrar med tonårsbarn. Den är anpassad för att alla ska känna sig bekväma att kunna uttrycka de frågor och tankar de har. Den 9 november drar utbildningen igång och sista anmälningsdatum är den 1 november. Utbildningen är gratis och det finns även andra föräldrautbildningar för föräldrar med yngre barn.