Elvira Svensson tillbaka på folkhögskolan efter 85 år

Elvira Svensson, född 1919, lärde sig att laga lite finare bjudmat under en kurs på Skurups Folkhögskola på 30-talet.

Elvira Svensson, född 1919, lärde sig att laga lite finare bjudmat under en kurs på Skurups Folkhögskola på 30-talet.

SKURUP. Elvira Svensson besökte under måndagen Skurups Folkhögskola, där hon studerade på 30-talet. Som släkting till dåvarande rektorn fick hon möjlighet att läsa och bo på skolan.

Den 98-åriga Elvira Svensson går runt på skolan och minns tillbaka på tiden som student. Hon och hennes dotter Charlotte är på besök på skolan för att se vad som förändrats och vad som är som Elvira minns det. I det som nu är biblioteket och chill outen var en lantmannaskola inhyst, Höga Skolan var nybyggd och journalistsalen var gymnastiksal.

– Här var ribbstolar och redskap, säger Elvira Svensson och pekar längs med väggarna i j-salen.

Nils Buhre utanför nybyggda Höga Skolan, bilden är tagen 1938.

Nils Buhre utanför nybyggda Höga Skolan, bilden är tagen 1938.

Charlotte visar ett fotografi för folkhögskolans rektor Arvid Gisby. Den föreställer hans föregångare Nils Buhre, rektor på skolan för ungefär 85 år sedan och farbror till Elvira. Hon fick bo gratis hos honom när hon konfirmerades i Skurup. I gentjänst tog Elvira hand om städning och matlagning, då rektorns fru befann sig i England och den enda dottern var för ung för hushållssysslor. Hon läste även ett antal kurser på skolan, bland annat engelska, tyska och matlagning.

– Det var roligt att gå på skolan. Jag saknade Skurup när jag slutade här, säger Elvira Svensson.

Elvira Svensson kom från ett fattigt hem i Brösarp, men hennes gammelfarbror hade en summa pengar. Pengarna var en kompensation efter att ha skadat benet när han stridit för sydstaterna under amerikanska inbördeskriget. De pengarna valde han att Elvira skulle få ärva, då hennes två äldre bröder hade en tydligare framtid som arvtagare av familjens gård. För de dryga 400 kronorna valde Elvira att anmäla sig till en sekreterarkurs i Malmö och jobbade sedan resten av sitt liv på olika kontor.

– Under studietiden i Malmö var jag så fattig att jag bara hade ett par nylonstrumpor som jag fick tvätta och laga varje kväll, säger Elvira Svensson.

Efter en lunch i folkhögskolans matsal beger sig Elvira Svensson tillbaka till sitt hem på ett äldreboende i Hörby.

Text: Sofia Ekhem
Bild: Ronja de Boer