Skurup vill skapa medvetenhet hos konsumenter

Sara Östberg och Kerstin Svanqvist sitter med i kommunens styrgrupp för Fairtrade City

Sara Östberg och Kerstin Svanqvist sitter med i kommunens styrgrupp för Fairtrade City

SKURUP. Kommunen vill öka medvetenheten om etisk konsumtion och rättvis handel. Sedan ett samarbete inletts med Fairtrade ska fler prioritera Fairtrade-produkter. Men gör dem det?

Det säljs allt fler Fairtrade-produkter i Skurup, åtminstone enligt Stefan Nilsson, driftledare på Coop. På många av arbetsplatserna i kommunen serveras idag Fairtrade-märkt kaffe, te och socker till fikat. Bananerna som delas ut till barnen i kommunens skolor är oftast Fairtrade-märkta. Men hur stort förtroende har de här produkterna hos konsumenterna?

–  Vi har Fairtrade på mitt jobb, på Svenska kyrkan. Men jag själv köper det aldrig, det är så mycket dyrare och jag känner mig osäker på vilka produkter som verkligen är Fairtrade, säger Maria Hallström, 49 år.

Att Skurup har blivit en diplomerad “Fairtrade City” är ett samarbete med Fairtrade där kommuner aktivt ska arbeta för att öka försäljningen av rättvisemärkta produkter.

Sara Östberg, energi- och klimatrådgivare på Skurups kommun, menar att det är en viktig del i kommunens hållbarhetsarbete.

– Medborgare vill veta mer om hur skattepengar används idag. Vi ställer högre krav på kommunen och dagligvaruhandeln. Både när det gäller miljökrav, men även sociala krav, säger Sara Östberg.

Trots Fairtrade samarbetet verkar det finnas ett glapp mellan kommunens kommunikation med konsumenterna.

– Jag har aldrig handlat Fairtrade. Jag har helt enkelt inget eller litet förtroende för denna typ av initiativ. I slutänden handlar det om någon eller några som berikar sig på andras bekostnad, säger Morgan Landin.

Text: Sanne Kleiner
Foto: Skurups kommun