Knölig hjälte har en framtid

SKURUP. I dag är det potatisens dag. Trots att knölen har fått sin egen dag har intresset svalnat. Enligt Ingvar Andersson, potatisodlare i Skivarp, rör det sig om en generationsfråga.

En hjälte som har räddat livet på stora delar av Sveriges befolkning och som varit grundstommen i det svenska folkhemmet, i alla fall i köket. Potatisen har onekligen haft sin plats i den svenska historien, men kan nu vara på väg att fasas ut.

– Ris, pasta och potatis får skit hela tiden, säger den 61-årige potatisodlaren Ingvar Andersson och syftar på de dieter som baktalar potatisens näringsvärde.

Han har odlat potatis i över fyrtio år på sin gård utanför Skivarp och har levererat potatis till butiker i närheten och berättar att efterfrågan har minskat under ett antal år.

Den direkta konsumtionen av potatis har minskat, menar Ingvar Andersson, medan den processade formen av potatis i stället har ökat. Detta kan innebära svårigheter för de lokala potatisbönderna som i allt högre utsträckning tas över av större leverantörer och aktörer.

Ingvar tar sin potatis på allvar.

Ingvar tar sin potatis på allvar.

Ingvar Andersson berättar att det fortfarande finns de som köper potatis för att konsumera direkt, men av hans kunder som gör det är alla över 70 år. Enligt honom är det en fråga om ett generationsskifte.

– Allt ska gå snabbt i dag, man kokar snabbmakaroner och så ketchup på det och så käkar man. Jag har sett mina egna ungar göra så, även om det är fullt av potatis runt om oss, alltid.

Ingvar Andersson känner inget agg mot spannmål, men tycker att de är tråkiga i jämförelse med potatis, något han har odlat sedan han var 18 år. Potatisen har många styrkor, berättar han, eftersom den är flexibel. Han har svårt att välja en favoriträtt.

– Variationerna är oändliga, det finns ett antal olika att välja på. Jag gillar en vanlig kokt potatis ganska bra, men jag tycker också att gratänger är kanon och stekt potatis är också bra.

Det har varit ett regnigt år och därför en tuff potatishöst med stora skördar som blivit förstörda av regnsamlingar.

– Det finns en framtid för potatis och det kommer det alltid göra, säger Ingvar Andersson.

FAKTA

–  Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika och Kina är idag världens största producent.

–  Det är Potatisakademin, med mottot ”För potatisen i tiden”, som 2009 utsåg 26 oktober till potatisens dag.

–  Åldersgruppen 55-74-åringar äter mest potatis medan 18-29-åringar äter minst. Äldre äter mer kokt potatis medan yngre äter oftare stekt där pommes frites ingår.

– Den minskade potatiskonsumtionen i relation till pasta och ris tros kunna ha sin förklaring i att det tar längre tid att tillaga.

Källa: Jordbruksverket, SCB, Wikipedia

Text: Lisen Däldborg och Henrik Pehrsson
Foto: Lisen Däldborg