Fotbollsframgången kommer med familjen

Piotr Johansson har tagit sig en lång från Skurups AIF till elitfotbollen i Sverige. (Bilden är ett montage)

Piotr Johansson har tagit sig en lång från Skurups AIF till elitfotbollen i Sverige. (Bilden är ett montage)

SKURUP. Piotr Johansson tar ny sats mot allsvenskan. Efter årets succé berättar han om sin botade hemlängtan som blev vändpunkten på fotbollsplanen.

Skurupssonen säger att fotbollslivet leker. Han har gjort succé i Gefle IF i höst och ligger tvåa i superettans assistliga med elva målgivande passningar.

En stor del av förklaringen till att det har gått så pass bra för 22-åringen är att familjen har kommit närmare, trots att avståndet från Gävle till Skurup fortfarande är långt.

Nu bor han med sin yngre bror Simon som spelar för U19-laget i samma förening.

– Vi umgås mycket och bollar tankar med varandra. Familjen är viktig. Det var en jobbig tid för mig i våras, då fotbollen inte gick så bra och jag var skadad, och då är det klart att man går runt med mycket tankar, säger Piotr Johansson.

– Men tyvärr har jag inte kunnat åka hem så mycket under året.

Det lär dock dröja ytterligare en tid innan han kan flytta hem. Johansson har två år kvar på kontraktet med Gefle och framgången på fotbollsplanen har inte gått andra klubbar obemärkt förbi.

– Jag ska inte ljuga, det är klart att jag vill spela i allsvenskan. Jag har även hört från min agent att det finns intresse. Men Gefle är fortfarande ett bra alternativ. Jag trivs bra. Det är inte en håla som jag trodde från början, och det är ändå nära till Stockholm, säger han.

Inför säsongen lämnade han Malmö FF och i fjol var han utlånad till Östersunds FK. Nu har MFF gått och vunnit SM-guld – och ÖFK har tagit sig till Europa League.

– Jag brukar skoja med folk och säga att jag varit i Sveriges två bästa lag. Men jag tycker verkligen det. Båda klubbarna gav mig jättebra förutsättningar för att utvecklas och jag bara gläds med deras framgång.

Fotbollskarriären började först i Skurups AIF för Piotr Johansson. Där tog han sina första stapplande steg på en fotbollsplan som femåring. Tio år senare lämnade han hemorten för Malmö FF. Men han glömmer aldrig var han kommer ifrån.

– Det är klart att jag har en stark relation till Skurup än i dag. Min familj bor kvar där och det är i Skurup jag hänger varje gång jag kommer hem, säger han.

Nästa säsong spelar Skurups AIF i division 6. Piotr Johansson har siktet inställt uppåt på fotbollskartan, men Skurupsfansen kan ändå hoppas på att han en dag kommer tillbaka till sin moderklubb för att avsluta karriären.

– Nu är det inget som jag tänker på. Du får ställa den frågan igen om tio år så kanske jag har funderat mer på det, säger Piotr Johansson och skrattar.

Text: David Carlsson
Foto: Arkiv