Skurups IBKs damer laddar för Division 1

SKURUP. Konditionsträning varvas med teknik och skotträning. Skratt och pepp blandas med allvar och svett. Det är måndag och det betyder träning för det unga men rutinerade gänget i Skurups IBKs damlag. 

För ett år sedan var Skurups IBK nykomlingar i division 2, med mål att etablera sig i serien och undvika kval. Den målsättningen fick ledarkvartetten omvärdera redan strax efter jul då dom tydligt såg att chansen till avancemang fanns inom räckhåll.
Nu laddar laget för debut i division 1 och målsättningen är den samma: att etablera sig i serien. Men med fjolårets erfarenhet i minnet är både ledning och spelare beredda på att målet kanske måste uppdateras redan om ett par månader.
– I Skurup är alla innebandybollar runda, säger tränaren Niklas Söderberg med ett skratt och får medhåll av målvaktstränaren Paul Nilsson.

Framtiden ser ljus ut. Truppen är bred trots att konkurrensen om spelarna är hård. Klubbarna i västra Skåne kan ofta erbjuda bättre möjlighet än Skurup IBK att kombinera elitidrott med jobb och studier. Under de senaste årens framgångar har dock en handfull nya spelare sökt sig till laget.

– Ett lag på väg upp är alltid attraktivt. Vi har också alltid varit ett lag där det finns plats för spelarna att utvecklas, inte bara ur ett lagperspektiv utan även som individer säger Niklas Söderberg.
Några pengar att tala om finns det inte i innebandyn. Skurup IBKs damer är ett av sydöstra Skånes få elitlag inom damidrott, det genererar dock varken bättre ekonomi eller något utrymme i media att tala om.
– Det är inte en sport någon blir rik på i Sverige, säger Paul Nilsson.

Som ytterligare förstärkning till truppen finns det ett gäng tjejer på väg upp genom ungdomsserien. Från året man fyller 16 är det tillåtet att spela seniorspel i innebandy, en regel med både för och nackdelar.
Fördelen är, förklarar tränarna samstämmigt, att ungdomsspelarna får vara just det – ungdomsspelare. Nackdelen är att i perioder med mindre spelarunderlag kan man inte förstärka laget med ungdomsspelare även om dom spelmässigt har kapaciteten.
– Man ska inte döda ett ungdomslag för att hålla liv i ett tunt damlag säger Niklas Söderberg.

Nu laddar lagetinför seriepremiären borta mot FC Helsingborg, ett lag som slutade i mitten av division 1 förra säsongen. Därefter väntar hemmapremiär mot divisionens andra nykompling- IBK Willand.

IMG_3653Innebandy är Sveriges tredje största lagsport sett till antalet utövare och det går inte att tappa fokus. Det är verkligen en lagsport och alla har mycket boll hela tiden förklarar målvaktstränaren Paul Nilsson

Text Eva Sonesson
Bild: Eva Sonesson/ Skurups IBK