Enskilda firmor grunden i Skurup

SKURUP. Enskilda firmor dominerar företagskulturen i Skurup där de flesta har kopplingar till jordbruket. Att driva företag är utmanande och kräver mer än en bra idé.

Det finns ungefär tusen enskilda firmor i Skurup.

– Det som är bra med enskilda firmor är att de ger ett stabilt näringsliv då företagen håller sig inom kommunen och inte har något beroendeförhållande till storföretagen, säger Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun.

Kommunens roll är att göra det enkelt för enskilda firmor att etablera sig.

– Kommunen hjälper enskilda firmor genom att upplysa företag om tillstånd, regler och lagar, det är vi ålagda till. Tillsammans med aktörer som Skurups sparbank och nyföretagarcenter skapas mötesplatser där utbyten av erfarenheter och affärer sker, säger Henrik Lundblad.

Det finns visioner om att utveckla Skurup som pendlarkommun till en attraktiv tätort med innehåll i form av företagsutveckling, service och restauranger.

– Vi vill att man ska känna att Skurup är hjärtat och att det är där man vill bo, säger Henrik Lundblad.

Sitter du på en bra företagsidé finns det en rad saker att tänka på säger Claes Mononen som är företagsrådgivare på Skurups sparbank.

Lagstiftning, skattelagstiftning, miljö och arbetsgivaravtal är exempel på saker att kolla upp och förhålla sig till. Banken ser gärna att kunden som vill låna pengar till ett företag har en planerad återbetalningsplan.

Claes Mononen förklarar att driva företag till största del handlar om sparsamhet och att hålla koll så att utgifterna inte skenar iväg. De första ett till två åren kan vara tröga att gå med vinst och då ska företagaren se till att ha marginaler.

Har företagaren svårt för siffror kan det vara lämpligt att anlita en bokförare som sköter redovisningen för utgifter och intäkter.

– EMan måste ta en kalkylerad risk och ta reda på konsekvenserna om man köper en verksamhet. Man måste räkna på riskerna och vara förberedd. Om man driver en restaurang med flera utgifter som står tom blir det svårt att göra sig av med verksamheten, säger Henrik Lundblad. 

Claes Mononen, företagsrådgivare på Skurups sparbank.

Claes Mononen, företagsrådgivare på Skurups sparbank.

Tips till dig som vill starta företag enligt Claes Mononen, företagsrådgivare på Skurups sparbank

– Ge dig in i en bransch du vet mycket om och brinner för.

– Gör en marknadsundersökning. Bygg inte en verksamhet på en hobby. Se till att det finns en marknad för det du vill erbjuda.

-Förankra affärsidén i något. Försäkra banken du lånar pengar av att din idé är viktig och värd att investera i.

-Lägg upp en rimlig budget och håll koll på omsättningen. Vem ska göra vad?

-Undvik att köpa dyr utrustning, en flashig skåpbil till exempel.

-Håll utkik efter förändringar på efterfrågan och marknaden. Var redo att anpassa företaget så att kostnaderna inte blir större än intäkterna.

Text och foto: Rebecca Watts