BMW eftertraktat i ny stöldvåg

SKURUP. Lägg nycklarna i en plåtburk för att skydda dig mot ligornas bilstölder och inbrott. Ett tiotal tillgrepp har den senaste tiden rapporterats till polisen i syd, som nu varnar fordonsägare.

Under natten till torsdag har tre BMW-bilar i centrala Skurup blivit bestulna på exklusiva delar av inredningen. Enligt Mikael Svensson, polisen Ystad, är det framförallt de intelligenta displayerna, GPS och radio som varit bytet. I två fall även de multifunktionella rattarna.

Förmansgatan, Norra Järnvägsgatan och Oscarsgatan har blivit utsatta för bilstölder. Bild: Arkiv

Förmansgatan, Norra Järnvägsgatan och Oscarsgatan har blivit utsatta för bilstölder.
Bild: Arkiv

Exakt hur tjuvarna tagit sig in i bilarna är för polisen oklart, förutom i ett fall då sidorutan är utåtböjd. Träffsäkra märkesstölder som de här är oftast kopplade till ligor. Stölderna i Malmö de senaste dygnen bekräftar tesen. Där försvann en handfull bilar på ett dygn. Bilarna och delarna transporteras oftast öster via färjor eller Öresundsbron.

– Ligorna siktar in sig på en ort per natt, sedan kommer man tillbaka, säger Mikael Nilsson, kommunpolis.

Han uppmanar till att ställa bilen på en upplyst plats, i garaget, där det finns kameror eller någon annanstans som skulle försvåra för inbrottstjuvarna.

I Aftonbladets intervju med Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, pekas det nyckellösa systemet ”keyless” ut som en faktor som ökar risken för stöld. Signalen från bilnyckeln kan spelas in genom ligornas raffinerade utrustning och kan sträcka sig in genom väggar och dörrar. Larmtjänst uppmuntrar till att förvara nycklarna i plåtburk eller något annat skyddande material, gärna så långt in i hemmet som möjligt.

– Tekniken är bra, men den bidrar också till många tillfällen för kriminella, säger Mikael Svensson.

För att skydda sig uppmuntrar Mats Galvenius användandet av avancerad spårutrustning.
– Vi ser hur man köper stora, dyra bilar som har spårutrustning men man sätter inte igång det eller låter abonnemanget löpa ut, säger Galvenius till Aftonbladet.
För att underlätta tycker han att bilhandlarna borde se till att bilar som säljs med spårutrustning också har den aktiverad när fordonet hämtas av köparen.

Text: Elmeri Eklund