Den stora pumpaguiden: Laga mat med pumpa
Pumpor är inte bara fina att se på och roliga att karva, de är också utmärkta att äta. Skurupsposten har pratat med Jonathan Svensson, kock på Skurups Folkhögskola, som delar med sig av sitt bästa pumparecept.
Jonathan Svensson tipsar om att göra soppa på rostad pumpa. Han gillar pumpa, men tycker att det kan vara knepigt att jobba med.
– Det är väldigt sött och gott, men är svårarbetat. Pumpor är väldigt hårda att skära i, säger Jonathan Svensson.
Trots att det kan vara en svår grönsak att arbeta med så blir den medgörlig efter en tur i ugnen. Jonathan Svensson tipsar om sitt recept på pumpasoppa där pumpan rostats i ugnen, vilket ger en komplex smak.
Jonathans pumpasoppa
Ingredienser:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 kg skalad pumpa av valfri sort
1.5 msk olivolja
2 msk smör
5 dl vatten
7 dl grädde
salt och peppar
grönsaksbuljong
citronsaft
1/2 chili
2 cm ingefära
1 tsk timjan
Gör så här:
- Rosta pumpan i olivolja och timjan i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
- Fräs lök, vitlök, chili, ingefära i smör. Häll i vatten, buljong och grädde.
- Häll i pumpan i soppan och mixa den slät.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Servera gärna med rostade pumpakärnor.
Text och bild: Tove Stenström och Alma Feldtman