”Det är showtime varje dag här”

Louise Larsson läste sin undersköterskeutbildning på halva tiden. Samma drivkraft tog henne till distriktsfinalen i yrkesskicklighet som ägde rum i Sjöbo i fredags.

Louise Larsson visar vant runt i korridorerna på Flintebro äldreboende. Här har hon jobbat i fyra år och hon skulle inte vilja byta ut sitt arbete. Tillsammans med sin kollega Malin Lindquist vann hon deltävlingen för undersköterskor i Skurup och fick därför tävla mot lag från Tomelilla, Sjöbo, Ystad och Simrishamn i fredags.

– Vi hade redan bestämt att vi skulle vinna i Skurup och tänkte inte gå därifrån förrän vi vunnit, säger Louise Larsson.

I distriktsfinalen i Sjöbo fick Skurupslaget dock se sig besegrade av laget från Simrishamn. Men Louise Larsson deppar inte ihop för det.

– Det var väldigt jämnt och till och med juryn sa att det var svårt att utse en vinnare. Alla var bra på olika saker. Vi fick beröm för vårt sätt att samarbeta.

Tävlingen går till så att lagen får en uppgift som de ska utföra på scenen inför en jury där skådespelare som agerar som brukare. I fredags ställdes Louise och hennes kollega inför att komma hem till ett par där kvinnan hade vaskulär demens och mannen hade en ny höftkula. Det är Vård- och omsorgscollege som arrangerar den årliga tävlingen, vilket är ett samarbete mellan arbetsliv, yrkesutbildningar och fackförbund. Tanken är att lyfta undersköterske-yrket och locka yngre personer att utbilda sig. Louise ser att det finns ett sådant behov.

louise2

– Undersköterskor har ju inte så hög status. Folk tänker nog bara på omsorgsbiten, dusch och toalett och så. De glömmer den sociala biten som är jätteviktig. Och det är det man vill lyfta, säger Louise Larsson.

När Louise bestämde sig för att bli undersköterska för 10 år sedan gick det snabbt. Hon läste in utbildningen på 10 månader istället för 1,5 år som det normalt tar.

– Jag visste att ett jobb skulle bli ledigt, så det var plugg dag och natt. Jag hade verkligen bestämt mig för att jag skulle ha det jobbet.

För att bli en bra undersköterska tror Louise att det är viktigt att vara empatisk och stresstålig och framförallt social. Hon lyfter att det är viktigt att bjuda på sig själv och att personalens sinnesstämning smittar av sig på de äldre.

– Det är showtime varje dag här.

Text och bild: Sofia Ericson