Det ska vara en stor nyhet när advokater begår brott
“Advokat döms för fyra mordbränder i södra Sverige”, rapporterade TV4 förra veckan. Advokaten, som i Ystads tingsrätt dömdes till fängelse, är inte den enda advokat som de senaste åren blivit omskriven för sin inblandning i brott. Skurupspostens Hanna Lithner tror sig se en trend i att fler advokater döms för brott. Hon ger sig ner i ett kaninhål med förhoppningar om en granskning, men kommer upp med insikten att hon hade fel.
När jag läser om advokaten som döms för mordbränder i Ystad flashar äldre rubriker upp i mitt huvud. “Tidigare advokater dömda till långa fängelsestraff”, “Advokat misstänks för stämpling till mord i svartsjukedrama”, “Advokat hade relation med gängkriminell – nu försvarar hon mannen som misstänks ha mördat exets fiende”, “Toppadvokat lurar domstolarna på pengar”.
Visst är det en trend? Det måste det väl vara?
Kanske är jag ett scoop på spåren? Eller är det bara en synvilla?
Det stämmer att det de senaste åren har skrivits mycket om advokater som antingen begått brott, blivit av med sin advokattitel eller både och. Men situationen är mer komplex och mindre spännande än vad jag i min iver att uträtta journalistiska stordåd hade hoppats på.
Advokat är en skyddad titel och den ges inte till vem som helst. Den som vill ha den åtråvärda titeln måste först gå en juristutbildning och ta examen, arbeta minst tre år med kvalificerad juridik och genomgå advokatexamen.
För att få ansöka om inträde i Advokatsamfundet krävs dessutom att man har ordnad ekonomi och bedöms hederlig och lämplig för advokatrollen.
Den som lyckas bli advokat ska följa god advokatsed, vilket bland annat innebär att uppträda på ett sätt som upprätthåller förtroendet för advokatkåren. Den som missköter sig, till exempel genom att begå brott, kan anmälas till advokatsamfundets disciplinnämnd som bland annat kan utdela varningar, straffavgifter och, i allvarliga fall, bestämma att en person ska uteslutas och bli av med sin titel.
Gällande advokaten i Ystad skriver tingsrätten i sin dom att straffet bestäms till 5,5 års fängelse med hänsyn till att han troligtvis kommer bli av med sin advokattitel eftersom han döms. En utredning pågår hos Advokatsamfundet.
En person som inte är advokat hade alltså troligtvis fått ett strängare straff om hen dömts för exakt samma brott.
Stärkt av känslan att detta öde drabbat många advokater de senaste åren hör jag av mig till advokatsamfundets pressavdelning för att kräva svar och få siffror som styrker min teori.
Det jag får är en besvikelse. Och en uppenbarelse.
Två personer uteslöts år 2022, fyra stycken år 2021 respektive 2022 och en år 2023. Där rök mitt scoop!
Men när jag tittar närmre på de olika ärendena känner jag igen nästan allihopa.
Jag har läst om dem i tidningen, hört om dem på radio eller i fikarummet på tidigare arbetsplatser.
De advokater som begått brott eller gjort så stora övertramp i sin advokatroll att de blivit av med sin titel är alltså inte många, men man har hört mycket om dem.
För det faktum att personerna är just advokater gör nyheten större och mer sensationell.
Det finns vissa yrkesroller som vi som samhälle ställer extra höga krav på: personer som arbetar inom rättsväsendet och andra myndigheter, vårdpersonal, lärare, politiker och militärer. Personer vi som samhälle behöver kunna lita på och luta oss mot i svåra stunder.
När dessa personer begår brott drabbar det inte bara brottsoffren, det gör det också svårare för vanliga medborgare att lita på andra människor i deras position.
Är det då mediernas fel att jag och många med mig går runt och tror att allt fler advokater begår brott eftersom de skrivit så mycket om det?
Kort svar: Nej.
Långt svar: Nej. Det är och ska vara en stor nyhet när människor som fått förtroendet att arbeta med att upprätthålla lagen istället bryter mot den. Så hoppas jag att det fortsätter vara.
Det blev inget scoop för mig den här gången.
Istället blev det en krönika om en av många anledningar till att jag vill bli journalist.
Text: Hanna Lithner Foto: Pixabay/Williamcho, Saga Korkman Westling