Skurupsbor åtalas i stor narkotikahärva

Tre kvinnor och nio män åtalades i Ystad tingsrätt igår. De är misstänkta för sammanlagt 25 brott. Rättegångens omfattning ställer till logistiska problem för tingsrätten, Enligt Ystads Allehanda.

 De misstänkta står åtalade för:

Synnerligen grov narkotikasmuggling, grova vapenbrott, grovt narkotikabrott, stämpling till grovt olaga hot, anstiftan till grovt vapenbrott, näringspenningtvätt, grov penningtvätt och grovt bedrägeri. Åtalet väcktes av kammaråklagare Magnus Pettersson på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Polisen slog till mot verksamheten i april förra året när de genomförde en husrannsakan i Beddingestrand, där greps flera av de som nu står åtalade. Brottsligheten misstänks ha pågått i flera år.

 Två av de åtalade är hemmahörande i Uppsala respektive Stockholm. De övriga är bosatta på olika platser runt om i Skåne, bland dessa återfinns två Skurupsbor. 

Det rör sig om en man i tjugofemårsåldern som står åtalad för grovt vapenbrott samt flera grova narkotikabrott. 

Kvinnan, som är i femtioårsåldern åtalas för penningtvättsbrott.

Huvudmannen i åtalet är en 29-årig man från Tomelilla, mannen är tidigare dömd flera gånger och åtalas nu för grovt vapenbrott, fyra fall av grovt narkotikabrott och grovt olaga hot. 

29-åringen misstänks ha beställt 40 kilo amfetamin från utlandet som han sedan ska ha förvarat på en gård i Skivarp där även ett vapen förvarat. Han ska sedan enligt åtalet ha spridit narkotikan vidare genom att skicka den vidare i paket till olika ICA-butiker runt om i Skåne. Han ska sedan, med hjälp av bulvaner, ha startat ett företag i syfte att gömma de pengar han tjänat på försäljningen av narkotikan. Verksamheten klassas som organiserad brottslighet och 29-åring pekas ut som hjärnan bakom planerna.

Rättegången väntas bli den största som någonsin genomförts i Ystads tingsrätts historia. Detta ställer till problem eftersom tingsrättens lokaler inte erhåller den säkerhetsklass som krävs, istället tittar man på möjligheten att genomföra rättegången i Lund eller Malmös tingsrätts lokaler, skriver Ystads Allehanda.

Text: Alfred Heinmetz.