Donald Trump, min guide i etern

Laura Ingraham

Laura Ingraham

”Jag lyssnar på NPR. För jag är bättre än vad ni är.”

Så häcklade en amerikansk ståuppkomiker sin publik under en show i New York för ett tag sedan, och publiken skrattade.

NPR står för National Public Radio och är USA:s motsvarighet till Sveriges Radio P1. Den som lyssnar på NPR befinner sig i journalistikens finrum och har troligen vänsterliberala åsikter.

Jag är en USA-junkie och om den junkien har en langare, så är det just NPR. Min fix är berättelser om USA och amerikanerna, vass rapportering som får mig att förstå människorna och politiken. NPR ger mig den trippen.

Men jag har sedan en tid börjat ifrågasätta den känslan. Min vägledare är ingen mindre än Donald Trump. Han anser att journalisterna på NPR har fel i det mesta och därför hämtar han sin berättelse om USA från annat håll.

Så kom det sig att även jag började titta på konservativa Fox News.

Om NPR är finrummet i journalistiken, så är Fox News omklädningsrummet.

Ta nyhetsshowen ”The Ingraham Angle” där Laura Ingraham utan att blinka kallar senatorer för ”goofballs”, knasbollar, eller kastar telegrammet hon nyss läst över axeln och muttrar: ”Det här var ju precis vad landet behövde just nu”.

Hon har i alla lägen ett fräckt leende på läpparna som verkar säga: ”Politiken är absurd och jag älskar att sitta här och berätta om det”.

Jag väntade mig det inte och som trogen NPR-lyssnare är det svårt att erkänna. Men Fox News och Laura Ingraham utövar en lockelse på mig.

En del av dragningskraften ligger i den svarta humorn och de starka personligheterna. En annan sida av saken är att jag som vit, heterosexuell skandinav aldrig är måltavla för Laura Ingrahams sarkasmer. De har ofta udden riktad mot USA:s papperslösa eller HBTQ-personer.

När Donald Trump för ett par veckor sedan fällde sin kommentar om ”shithole countries” var det en händelse som toppade NPR:s nyhetssändningar i flera dagar. Fox News, däremot, rapporterade att flera senatorer som närvarat vid det aktuella mötet aldrig hört presidenten använda de orden.

Det finns hela tiden motsägelser. För en USA-junkie som jag är det en utmaning att under samma nyhetsdygn zappa mellan NPR och Fox News.

Men om jag på allvar vill förstå USA och amerikanerna, så måste jag våga vara där de själva befinner sig: i korselden av olika versioner av sanningen. I ständig ovisshet om vem jag ska lita på.

Däri ligger för mig den största lockelsen med att titta på Fox News.

Text: Ludvig Idoffsson
Foto: Fox News