Dystopiskt, glatt och trolskt på Mästers galleri

SKURUP.

Till helgen drar Skurupbygdens Konst och Hantverksförening i gång sitt höstprogram. Hösten inleds med konstutställningar från två lokala konstnärer på Mästers Galleri vid Svaneholm slott.

Nils-Eric Magnusson, 74, och Björn Weiland, 82, välkomnar lokala konstentusiaster att ta del av deras konst som ställs ut på Mästers galleri. Det är konstnärernas första utställning efter pandemin.

Nils-Eric Magnusson fick sin första kamera vid 12-års ålder och började med att ta foton på blommor i sin trädgård. 60 år senare är kärleken för konst stor och levande som den alltid varit och han använder fortfarande sin trädgård för vissa foton. Nils-Eric började att arbeta analogt men har nu gått över till digitalt. Han använder sig flitigt av redigeringsprogram i datorn där han framkallar sin konst.

— Man har ju många möjligheter att gå vidare med bilden just i datorn från det tagna fotot. Det är det som stimulerar fantasin, säger Nils-Eric.

En självutnämnd autodidakt vars konst har många geografiska platser. Från lokala Näsbyholm till metropolen New York. Att finna ett tydligt tema är svårt även om Nils-Eric säger att han dras till det som är spännande och gärna lite trolskt.

— Det har alltid spretat för mig. Jag kan inte hålla mig till ett tema. Kontakten med publiken är väldigt viktig. Att folk kommer in och pratar och man får berätta om sina bilder, säger Nils-Eric.

Björn Weiland ställer ut sin konst tillsammans med ”Nisse” vilket han har gjort flera gånger förut. Björn Weiland säger själv att hans konst upplevs som mörk, gåtfull och stundtals väldigt dyster.

— Många tycker att mina bilder är otäcka, säger Björn Weiland.

När han ska sätta egna ord på sin konst så kallar han det för ”dystopiskt med glada inslag”.

Det speglar i sin tur hans val av tema som ofta landar i det olycksbådande, som exempelvis hans tavla av Andréexpeditionen.

Konstutställning på Mästers galleri.

Konstutställning på Mästers galleri. Konstverk av Björn Weiland.

Björn beskriver en del av sin konst som ren ögonfröjd medan merparten är till för att väcka känslor och starka reaktioner från åskådarna och de potentiella köparna, säger han. Tavlan med pojken från koncentrationslägret är en av dem.

"Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig" från Matteusevangeliet 25:40. Konstverk av Björn Weiland

”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig” från Matteusevangeliet 25:40. Konstverk av Björn Weiland

— Den är så illa omtyckt och den väcker en sån reaktion.

Subtila budskap är någonting som återfinns i mycket av Björn Weilands konst. I tavlan står det ”Matt 25:40” vilket refererar till en passage ur Bibeln.

Björn gillar att testa publikens kunskaper kring bibeln även om han själv är kritisk mot religion.

— Religionen är nog det mest fruktansvärda giftet som har drabbat mänskligheten. Religiositet oberoende av vilken är rena galenskap.

Själv har han ägnat mycket tid åt att läsa Bibeln.

— Jag har nämligen suttit så mycket i finkan när jag gjorde lumpen så jag har läst bibeln, säger Björn och skrattar.

Konstutställningen är 25-26 september och 2-3 oktober på Mästers galleri Kl. 11.00-16.00

Text: Renato Rakonic  Foto: Renato Rakonic