Elin frilansar i tider av fulavtal

elin-gunnarsson-kopia

SKURUP. För tio år sen gick hon ut från journalistlinjen på Skurups folkhögskola. Sedan dess har hon jobbat som journalist i många olika former, och det har inte alltid varit så lätt.

Elin Gunnarsson gick på journalistlinjen på Skurups folkhögskola mellan 2005 och 2006. Hennes karriär började med praktiken på Skånska Dagbladet där hon efter skolan fick ett vikariat. Hon har även jobbat på flertalet redaktioner för olika Aftonbladet-bilagor och även på Expressens söndagsbilaga. Sedan 2008 har hon dock mest jobbat som frilansjournalist.

Trots att Elin jobbat som journalist i många år nu har hon tidvis funderat över sitt yrkesval.
–Jag har definitivt funderat på att söka mig mer åt kommunikatörshållet. Tanken har funnits där i tider av fulavtal.
Elin berättar att det kan vara tufft att frilansa. Som frilansjournalist behöver man ständigt förhandla kring avtal och löner och det finns många som vill utnyttja ens material utan att ge ordentlig ersättning.

Elin säger att hon är nöjd med sin utbildning på Skurups folkhögskola. Något hon värdesätter är att den är så praktiskt inriktad.
–När jag väl kom ut och började jobba kände jag att man var förberedd för det rent praktiskt, det var inget svårt att komma in i att börja jobba.

Hon nämner även Skurupsposten som en bra förberedelse för sitt kommande yrkesliv och säger att det är där skillnaden mellan att läsa till journalist i Skurup eller att läsa journalistik på universitet ligger.

–Det jag tyckte var bra var att vi gjorde den här Skurupsposten. Det var en väldigt bra övning i att faktiskt göra det praktiskt istället för att sitta och läsa massa teorier och historier. Det kan man läsa själv, men att lära sig hantverket är en annan sak. Där kan man se en skillnad, att det är mer teoretiskt på högskola och universitet, men det kanske har ändrats sen jag pluggade.

Text: Sandra Björklund Qvarfordt

Foto: Christian Örnberg

Fakta: Elin finns på www.elingunnarsson.se