En Nobelfestares dagbok

inbjudan nobelfesten

 

NOBEL. 16 år och höga förväntningar. För två år sedan blev Nobelfesten en lång men fantastisk dag för Magdalena Hammar.

Det är många som drömmer om att gå på Nobelfesten, en dag full av glitter och glamour. Magdalena Hammar bor idag i Bryssel, men Uppsalatjejen fick redan som 16-åring uppleva Nobelfirandet på plats.

– Jag blev inbjuden tack vare att pappa är styrelseordförande i Nobel Media. Det är klart man blev glad. Alla drömmer ju om Nobelfesten, säger hon.

Eftermiddagen startade med chartrade bussar till Konserthuset i Stockholm där hon fick sitta inträngd i sin galaklädsel ihop med andra gäster. En ovan känsla. Sedan åkte de i samlad trupp till Blå Hallen för biljett-scanning, köer och bordsplacering.

När det var dags för middagen var Magdalena Hammar full av förväntan. Hon tycker att den levde upp till sitt rykte men rekommenderar att inte dricka innan.

– Vi fick inte resa oss upp under middagen, ens för toalettbesök. Vi fick heller inte använda telefon efter det att bjudningen börjat. Cirkus Cirkör framträdde mellan rätterna i hela salen, som tur var, för det blev mycket väntande, säger hon.

Är det inte maten och klänningar som det skvallras om runt om i landet så är det dansen efter maten som lockar. Magdalena Hammar hade tänkt sig en dansant kväll men fick tyvärr aldrig chansen.

– Tyvärr hittade jag ingen att dansa med så jag minglade. Det var oväntat avslappnat. Pristagarna blandades med forskare, kändisar, regeringsfolk och vem som helst kunde hälsa på dig.

För en 16-åring kändes all väntan under den långa kvällen extra jobbig, men trots det hon tycker det var en fantastisk upplevelse. Dessutom fick hon en vän för livet.

– Det fanns inte så många yngre, men jag träffade violinisten Ray Chen som varit hederssolist på Nobelkonserten dagarna innan. Han var 23 år, och vi kom bra överens. Vi blev sedan goda vänner och hörs fortfarande regelbundet.

Fakta
Nobel Media sprider kunskap om Nobelpriset. De gör bland annat den officiella Nobelsidan nobelprize.org och producerar tv-sändningen av Nobelfesten.

Linda Mankefors