Alfred – inte så svartsjuk trots allt

NOBEL. Alfred Nobels kärlek lämnade honom för en matematiker. Så lyder en populär förklaring till att det inte finns något matematikpris.

Matematik saknas i Alfred Nobels testamente. Att utesluta denna disciplin från testamentet skulle ha varit den ultimata hämnden för en vetenskapsman med brustet hjärta.

Enligt skrönan var det matematikern Gösta Mittag-Leffler som var kärleksrivalen. Genom att inte ta med matematik i testamentet kunde Alfred Nobel försäkra sig om att Mittag-Leffler aldrig skulle komma att vinna priset.

Att det finns någon sanning i denna svartsjukeskröna är däremot högst osannolikt. Enligt Tobias Degsell, intendent på Nobelmuseet finns det ingen verklighetsförankring i teorin:

– Det är en smaskig historia som troligen fått spridning eftersom Alfred Nobel aldrig gifte sig och fick barn.

Den troligaste förklaringen till matematikprisets icke-existens är också den enklaste – Alfred Nobel var helt enkelt var inte intresserad av ämnet.

Tobias Degsell berättar att Alfred Nobel var en praktiskt lagd man. Han fann troligtvis inte matematik som särskilt lockande då det på 1800-talet främst var ett teoretiskt ämne.

 Text: Josefine Sidhu

Alfred Nobels kärleksliv i korthet
– Alfred Nobel gifte sig aldrig. Han friade en gång till en rysk kvinna vid namn Alexandra, men hon tackade nej.
– Han inledde en relation med pacifisten Bertha Kinsky (senare von Suttner) som var hans sekreterare. Hon lämnade honom och gifte sig med en österrikisk baron. Bertha von Suttner kom att skriva boken Ned med vapnen! och sägs ha inspirerat Alfred Nobel att instifta fredpriset som hon tilldelades 1905.
– Alfred Nobel hade en 18 år lång relation med Sofie Hess, ett österrikiskt butiksbiträde.