Filmkollo – ”ett galet värdefullt projekt”

SKURUP. Tillsammans med Sjöbo går nu Skurup samman i ett gemensamt filmprojekt. Tonåringar ska lära sig att skapa film från början till slut. 

Vad är skillnaden med att stå bakom och framför kameran? Hur många tagningar behöver man göra till en scen? Och hur skriver man ett bra manus? Under flera års tid har ungdomar i åldern 13-18 år i Skurups kommun fått lära sig om filmproduktion genom filmkollo. I år är inget undantag trots rådande pandemi. 

Höstens filmkollo blir en del av ett större filmprojekt och kommer dessutom anordnas i ny form, då det sker i samarbete med grannkommunen Sjöbo. Tidigare i augusti genomfördes den första delen av filmprojektet och nu i höst planeras fortsättningskursen för fullt.

Magnus Rydlöv är chef för Kulturskolan i Skurup och är även samordnande för projektet:

– I somras blev vi kontaktade av Sjöbo kommun som ville samarbeta kring filmskapande för ungdomar, eftersom de blivit beviljade ett projektbidrag. Vi nappade direkt.

Deltagarna ska få lära sig att skriva manus, filma, skådespela, lägga ljud och redigera – kort sagt att göra en film från början till slut.

– Utbytet mellan ungdomarna i Skurup och Sjöbo är galet värdefullt. När du är i en viss ålder behöver du komma utanför din trygghetszon för att träffa andra likasinnade och finna nya sammanhang, berättar Magnus Rydlöv.

Själva idén föddes hos Paula Brante, ungdomskulturutvecklare i Sjöbo kommun:

– Istället för att starta ett band startar ungdomar idag en Youtubekanal. Film är även ett kulturarv där vi människor skapar och möter varandra.

Filmprojektet kallas Movie It och finansieras genom ett bidrag från Region Skånes kulturförvaltning. Grannkommunerna har tillsammans fått ett särskilt bidrag som syftar till att främja kommunsamverkan inom olika kulturområden. Projektet består av tre delar: filmkollot, en skådespeleriworkshop och en workshop för klippteknik. 

De ungdomar som deltagit i projektet i augusti får nu möjlighet att utforska nya områden inom filmens värld, men även nykomlingar är välkomna. 

Filmerna som produceras kommer ha premiär på de kommunalt ägda biograferna i Skurup och Sjöbo. De kommer även att publiceras på Youtube.

Här är filmer från tidigare filmkollon:

Text: Kajsa Oscarson