Finansministern vill knacka dörr

WEB_INRIKES

INRIKES. Ingen rast och ingen ro. Omedelbart efter beskedet att ett extra val ska utlysas väcktes en knappt avsvalnad valrörelse till liv.

Två riksdagsval och ett EU-val inom loppet av ett år. Det blir verkligheten då det högst sannolikt blir extra val den 22 mars.

Politiker och valarbetare borde vid det här laget lida av valtrötthet. Men i intervjuerna i P1-morgon uppvisade politikerna en optimistisk fasad.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har sedan valresultatet i september varit inställd på att axla ansvaret för statens ekonomi. Nu tvingas hon istället kampanja för att behålla sitt nya jobb.

Att inspirera valarbetare att åter igen gå ut på gator och torg tror Magdalena Andersson inte blir ett problem. Även för sin egen del ser hon fram emot en ny valrörelse:

– Jag är väldigt taggad på att gå ut, knacka dörr och träffa människor, säger hon till P1-morgon.

Att nå ut till väljarna blir en viktig uppgift för Socialdemokraterna. Färska siffror från SCB visar att stödet bland LO-medlemmar minskat från 56,6 till 48,9 procentenheter sedan maj i år. Samtidigt ökar stödet för SD och allianspartierna.

Kristdemokraterna är ett av de partier som just nu ligger under riksdagsspärren och riskerar att åka ut vid ett extra val. Trots detta ser partiledare Göran Hägglund positivt på utvecklingen:

– Nu har man fått en försmak på hur det skulle vara. Svenska folket får en möjlighet att rätta till det som hände i valet i september.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson har haft rollen som partiledare några månader Efter ett rekordval i september kastas han in i en valrörelse. Han kallar den uppkomna situationen för en utmaning.

Hur mycket mer av valrörelse väljarna orkar med är däremot oklart.

Text: Josefine Sidhu