FP-topp om barn som kyrkvägrar: ”radikala islamistiska föräldrar”

sven_rosengren_folkpartiet_skolavslutning

SKURUP. Ett muslimskt barn som inte vill fira sin skolavslutning i kyrkan har radikala islamistiska föräldrar. Det säger Sven Rosengren, ordförande för Folkpartiet i Skurup.

I dag är religiösa inslag i skolan förbjudna, vilket har lett till förvirring om psalmer och bön får förekomma på skolavslutningar.

Alliansen planerar att, med stöd av Sverigedemokraterna, rösta för en revidering av skollagen. Om förslaget går igenom kommer det att bli tillåtet med ”enstaka konfessionella inslag” på skolavslutningarna.

Förslaget välkomnas av Sven Rosengren, Folkpartiets ordförande i Skurup.
– Det handlar inte om något religiöst, utan om en tradition. Man vill ha det högtidligt, säger han.

Rosengren menar att avslutningen lika gärna hade kunnat hållas i en moské.
– Ja, absolut, säger han och fortsätter:
– Att säga att detta är religiösa inslag är något som är konstruerat av journalister och radikala religiösa grupper. Jag tycker att det är ledsamt, ska vi inte få ha julafton då till exempel?

Sven Rosengren förstår om vissa inte vill fira sin skolavslutning i kyrkan.
– Man kan slippa gå dit om man inte vill.

Vad skulle du säga till en tioårig muslimsk tjej som tycker det är jobbigt att medverka på en kristen skolavslutning?
– Jag tror inte att hon inte vill det i så fall, utan att det är hennes radikala islamistiska föräldrar och då tycker jag synd om henne, säger Sven Rosengren.

Skurupsposten kontaktar Marie Wahlgren, etikansvarig för Folkpartiet i Skåne. Hon väljer att inte kommentera uttalandet förrän hon själv talat med Rosengren.

Några timmar senare återkommer Marie Wahlgren. Nu har Sven Rosengren, enligt henne, synpunkter på hur den första intervjun gick till.
– Jag har pratat med Sven, han säger att er diskussion handlade om barn i största allmänhet som inte vill gå i kyrkan vid skolavslutning och att han inte har sagt att muslimska barn i allmänhet har radikala föräldrar, säger hon.

Hur som helst ser Wahlgren ingen problematik i ordförande Rosengrens uttalande.
– Jag kan inte ens se att det du hävdar på något sätt är att vara rasistisk mot muslimer, säger Marie Wahlgren.

Skurupsposten söker Folkpartiets riksenhet.

Text: Elina Pahnke, Gustav Haggren
Foto: Pressbild

FAKTA
Enligt skollagen är det i dag tillåtet att ha skolavslutningar i kyrkan så länge den utformas så att ”tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron”.

Sven Rosengren är ledamot i kommunfullmäktige i Skurup. Tidigare har han varit fullmäktiges ordförande.

Förra hösten skapade Rosengren splittring i partiet när han gick ut och sa att han ville samarbeta med Sverigedemokraterna i Skurup, enligt Skånska Dagbladet.