Från höstdepp till höstpepp
Hösten är här. Löven bjuder på en buffé av färger och solen lämnar oss tidigare varje dag. Det är en förändring som kan bli påfrestande och kan för vissa leda till höstdepression. Årstidsbunden depression är något många drabbas av, men varför är inte helt klart.

Det man vet är att kroppens dygnsrytm påverkas av dagsljusets bortfall. Tallkottkörteln producerar melatonin, hormonet som gör oss sömniga. Körteln stimuleras av dagsljus och eftersom solen i höst och vintertid lyser med sin frånvaro blir produktionen av hormonet påverkat. Detta kan leda till trötthet, sömnproblem och nedstämdhet.
Psykologen och sexologen Anders Lindskog är väl medveten om solens inverkan på vårt mående. Framförallt kan människor som bor i Skandinavien känna att hösten är tung och tråkig, det beror mycket på grund av vår livstil.
– Grejer som vi gillar att göra blir mer svårtillgängliga till hösten. Vi gillar att vara ute när det är ljust men vårt samhällssystem är konstruerat så att man ska sitta på ett kontor eller i en skolsal mellan 8-17. När det redan är mörkt när vi går hem så missar vi solljuset.
Många upplever en brist på lust under hösten. Bristen består huvudsakligen av hur mycket ljus vi sätter på våra inre bilder enligt psykologen. Om du ska gå på en promenad med en vän och föreställer dig höstväder med vacker knallblå himmel istället för grå himmel blir det enklare att ta sig ut. Vi tenderar att bara gå ut i skogen när det är vackert väder vilket leder till att vi är mindre i naturen på hösten och vintern.
– När vi fantiserar om hur en aktivitet ska bli och tittar ut genom fönstret och det är grått så får vi inte lust.
Anders Lindskog uppmanar att hålla sina rutiner på hösten, även om det regnar eller är kallt. Genom åren har han också plockat fram fem grundpelare för att må bra. Grundpelarna är att röra på sig, vara i naturen, umgås med vänner och familj i verkligheten, känna att vi bidrar till något som är större än oss själva och vi behöver ha bra sex. Han tycker att var och en ska se över sitt liv generellt för att se om något fattas.
Text: Elvira Lander