Fysisk rörelse – ett himmelsblått framgångsrecept även i Skurup

Under drygt fem års tid har Malmö FF haft ett samarbete med Prästamosseskolan i Skurup. Idéen till de skolakademierna föddes när klubben under mitten av 00-talet såg en minskad gymnasiebehörighet bland sina spelare. Ett koncept som dels gynnat skolresultaten men också lett till sportsliga framgångar.

— Vårt mål är att eleverna ska vara stolta över att spela fotboll, bära våra kläder men de ska också bete sig väl och inte tro att de är något, som vi brukar säga. Det är en balansgång hela tiden, men det är absolut mer positiva än negativa effekter, säger MFF:s ansvariga för skolakademier Jan-Olov Kindvall.

MFF:s skolakademier är en satsning som återfinns på 18 grundskolor runt om i Skåne. Ett av de senaste tillskotten är Prästamosseskolan i Skurup, deras samarbete har varit etablerat i cirka fem års tid och är relativt nytt i sammanhanget.

I början på 2000-talet såg MFF en trend bland sina spelare som gick sista året i högstadiet, dessa ungdomar hade så pass låga betyg att de inte kom in på gymnasiet. Ett resultat av det faktum att skolan inte var högprioriterad.

— Efterdyningarna efter Zlatan brukar vi säga.

Detta fick fotbollsklubben att agera och de startade först i en liten skala för att sedan etablera sig på fler platser än i hemstaden Malmö. Konceptet är enligt Jan-Olov Kindvall lyckat och väldigt få elever saknar idag behörighet till gymnasiet. På många skolor ligger dessutom övervägande antal av eleverna som tillhör akademierna över snittet.

— Idrottsintresserade elever behöver inte vara de allra bästa men de är mer sällan de som har allra störst problem, det är inte de elever som sänker det hela. Vi tror att det är en kombination av att ha en profil och göra något som man tycker är kul.

Att skapa förutsättningar för barn i andra kommuner utan att barnen skulle behöva pendla flera mil in till Malmö var ytterligare en av grundstenarna till Akademikonceptet. Det började i Simrishamn 2011 och sedan dess har det spridit sig till en rad skånska skolor. Ambitionen från MFF´s sida är att kunna vara överallt i Skåne. Enligt Jan-Olov Kindvall så är närhetsprincipen mycket bättre för grundskoleelever när det kommer till att gå i skolan på eller i nära anslutning till sin bostadsort.

— De är 13 år när de kommer in och att pendla 15, 20, 25 mil i den åldern är inte optimalt. Så där försökte vi slänga ut att vill någon annan så exporterar vi gärna konceptet.

Närvaron är det som definierar profilen mest, dessutom är det ett lyckat skolkoncept vilket möjligen kan ha fångat upp en del elever som annars hade haft det aningen svårare utan fotbollsprofilen, menar Jan-Olov Kindvall.

— Man kanske inte får A, A, A men man klarar sig.

Den då nybyggda Prästamosseskolan i Skurup visade intresse för fotbollsakademin och tajmingen var god.

— Det hade funnits lite fotboll på en annan skola så de var lite inarbetade med lärare som också var fotbollstränare. Det är det kravet vi ställer på skolan, vi måste ha någon som är både lärare och tränare.

När MFF startar upp en ny akademi skickar de även egen personal ut till de berörda skolorna. Utöver nyckelpersonen från skolan som ser eleverna både i den allmänna skolmiljön och på fotbollsträningarna, har MFF två till tre tränare på plats plus en målvaktstränare.

— Man kan säga att vi är med och rekommenderar de som ska in men det är skolan som tar in dem och det är skolan som är ansvariga, det är skollagen som gäller när de är inne. Vi kan inte stänga av en elev bara för att den är dum på träningen, det är skolan som får göra det.

Antagningen till fotbollsprofilen har väckt både åsikter och besvikelse något som Jan-Olov Kindvall är väl medveten om, kritiken lyfts oftast i samband med provspelet.

De senaste veckorna publicerade Sydsvenskan två insändare kring just MFF och deras fotbollsakademier, i dessa riktades kritik mot uttagningsprocessen men från två olika vinklar. I insändaren ”Malmö stad måste se över urvalet till MFF-akademins skolor” önskar skribenten att kommunen i större utsträckning skulle se över antagningsprocessen och göra den mer transparent. Ytterligare en insändare på ämnet, ”MFF-akademin borde ha fler steg i uttagningarna”, lyfter ett visst missnöje kring ämnet men med fokus på att det borde finnas fler steg i processen för att gallra bland de sökande ungdomarna. Men systemet som MFF följer i processen har fyra kriterier som de tittar på och bedömer efter. Det är taktik, snabbhet, koordination och spelförståelse. Ett koncept som både är prövat och godkänt av skolorna men som trots det väcker mycket reaktioner.

— Vi brukar ställa frågan; hur tycker du vi ska göra istället då, ska vi lotta? Lottar vi in 20 stycken som varken tycker det är kul eller kan spela fotboll. Det blir ju inte heller bra, på något sätt måste vi ändå få in de som vill, kan och är intresserade.

— Det kan vara rätt dramatiskt under provspelet.

Text: Ebba Ericsson

Foto: Ebba Ericsson

HÄR FINNS DE 18 SKOLAKADEMIERNA I SKÅNE:

Vårboskolan, Arlöv

Rutsborgskolan, Bjärred

Västerskolan, Hässleholm

Ringsjöskolan, Höör

Fjälkingeskolan, Kristianstad

Korsbackaskolan, Kävlinge

LA School of Sports, Landskrona

Killebäckskolan, Lund

Pilängskolan, Lomma

Malmö Idrottsgrundskola, Malmö

Toftanässkolan, Malmö

Gottorpsskolan, Malmö

Korsavadsskolan, Simrishamn

Färsingaskolan, Sjöbo

Prästamosseskolan, Skurup

Hagalidskolan, Staffanstorp

Linåkerskolan, Svalöv

Norreportskolan, Ystad

Källa: mff.se