Gigantiskt operadrama i Skurup

160908lucreziaborgia1952

SKURUP. Det bjuds på incest, mord och sånginsatser i världsklass när Lucrezia Borgia inviger Skurup Sparbank Arena som operascen.

Malmö Operan är ute på turné. Nästa stopp: Skurup. Drygt 200 år efter att Gaetano Donizetti satte upp Victor Hugos skandalomsusade pjäs kommer den till Skurup Sparbank Arena den andre november.

– Det är första gången en hel operaproduktion kommer till Skurup. Ungefär hälften av de 120 biljetterna är redan sålda, säger kultursekreterare Christel Molin.

Lucrezia Borgia baseras på den historiska myten om aristokratflickan som dessutom var dotter till påve Alexander VI.

Huvudrollen, som spelas av norskan Hege Gustava Tønn, är långt ifrån en sympatisk person. Enligt myten blev hon mordlysten och nymfomanisk efter att ha utnyttjats grovt i uppväxten av påvepappan.

I pjäsen bär hon en praktfull renässansklänning och en mask som förför hennes son, ovetandes om vem som gömmer sig där bakom.

Maria Sundqvist, Konstnärlig ledare och regissör. Foto: Charlotte T Strömwall

Maria Sundqvist, regissör och konstnärlig ledare på Malmö Opera.

– Det är en stor opera i ett litet smyckeskrin, säger regissören Maria Sundqvist. Lucrezia Borgia har gått till historien som en hämndlysten och blodgirig person. Men Victor Hugos mål var att visa på det allmänmänskliga hos personer med dåligt rykte.

Föreställningen är en så kallad Belcanto-opera som betonar vacker klang och teknisk sångskicklighet. Just på grund av de avancerade partierna har operan tidigare lyst med sin frånvaro på svensk mark.

Även för den ovane operabesökaren kan Lucrezia Borgia vara en tacksam start. Den sedvanliga evighetsföreställningen har kortats ned till två timmar och översatts till svenska.

– Vi har verkligen bemödat oss med att man ska höras texten. Genom att sänka trösklarna hoppas vi operan blir mer inbjudande, säger Maria Sundqvist.

Vad är skillnaden på att spela på en liten ort som Skurup jämfört med de stora scenerna?
– Helt klart närheten till publiken. De sitter nästan i knät på oss! Den varierande akustiken ställer också krav på sångarna att vara mer alerta, säger regissören Maria Sundqvist.

Text: Marcus Älverbrandt
Foto: Malin Arnesson och Charlotte T Strömwall