Hårdare tag mot cykeltjuvarna

Nya cykelställ ska göra det svårare för tjuvarna.

Nya cykelställ ska göra det svårare för tjuvarna.

SKURUP. Cykelstölderna i kommunen är ett ständigt problem för polisen eftersom det är svårt att hitta den skyldige. Kommunstrateg Corfitz Nelsson har valt att montera ett säkrare cykelställ vid tågstationen för att minska stölderna.

– Vi [kommunen] försöker göra stationen till ett mindre attraktivt ställe att stjäla cyklar på, säger Corfitz Nelsson som själv lämnar sin cykel på stationen när han åker hem från jobbet om vardagarna.

Cykelställningen har en ram som du kan låsa fast cykelramen i. Det var i april i år som kommunstrategen valde att montera upp denna men han vet ännu inte om den har gett effekt. Hitintills har 52 stycken cykelstölder anmälts i Skurup i år. Den senaste cykelstölden anmäldes i går kväll.

Däremot finns ett stort mörkertal och polisen misstänker att många väljer att inte anmäla stölden. Möjligen för de inte har låst cykeln eller för att den inte var värd så mycket pengar. Polisen uppmanar kommuninvånarna att anmäla stölden eller om de ser en misstänkt gärningsman.

–  Tjuvarna brukar skrapa bort serienumret från cykeln eller förändrar cykeln så att den blir svårare att identifiera, säger kommunpolis Mikael Svensson.

Ibland kontaktar kommuninvånarna polisen när de hittar en cykel slängd någonstans i samhället eller om de ser någon som cyklar på vad de misstänker är en stulen cykel. Samtidigt är det svårt för polisen att hitta den skyldige. Stöldgodset säljs vanligtvis på Blocket eller förs ut ur landet i skåpbil.

– Ibland ser vi någon buse på stan med en efterlyst cykel. Även om de har köpt cykeln via Blocket kan de bli åtalade, säger Mikael Svensson som ser positivt på kommunstrategens initiativ.

Förutom tågstationen är högstadieskolorna och badet riskområden gällande cykelstölder. Corfitz Nelsson är öppen för att montera fler säkra cykelställ om kommuninvånarna önskar det.

Text: Rebecca Bornlid Lesseur
Foto: Rebecca Bornlid Lesseur