Helg utan spänning för elever på Skurups folkhögskola

SKURUP. Det blev en mörk helg för de drygt hundra elever som bor på Skurups folkhögskolas internat. På lördagseftermiddagen gick strömmen i sju av åtta boenden. Inte förrän ett dygn senare var den helt tillbaka. Nu riktar elever kritik mot skolan.

Per Grundström går Jazzlinjen på Skurups folkhögskola. På lördagen satt han på sitt rum och kollade Premier League, som kvart över två fick ett abrupt avslut. Tillsammans med några andra boende tog han reda på var man kunde ringa. På anslagstavlan fanns en lapp från Skurups kommun med numret till SOS Alarm.

– Jag ringde och pratade med dem, de hade fått in några rapporter och höll på att kontakta jour. Några andra hade ringt Securitas, så de har varit här en del.

Under lördagen kom och gick strömmen sporadiskt. Eleverna underhöll sig med diverse lekar, men Per Grundström menar att skolan inte tog det så allvarligt som den borde.

– Det var väldigt märkligt, det kändes inte som att det hände något. Halv tre började brandlarmet tjuta. Det var jobbigt för det lät väldigt starkt, man kunde inte vara i köket och hänga och vi kunde inte laga mat heller.

Per Grundström är kritisk till skolans agerande under helgen. Foto: Henrik Smångs

Per Grundström är kritisk till skolans agerande under den strömlösa helgen.

Klockan tio på söndagen ringde han till SOS Alarm ytterligare en gång. Efter två timmar ringde Stefan Möller, elverkschef vid Skurups elverk.

– Förmodligen hade han fått mitt nummer från SOS Alarm. Så jag är liksom den högst ansvarige. Han sade att han haft folk där, men att de inte kunde gå in utan tillåtelse. Det var bara så komiskt hela grejen. Där satt jag på café och fick vara någon slags medlare, säger Per Grundström.

Arvid Gisby är rektor på Skurups folkhögskola.

– Det blev ett överslag i en kabel som smälte, har jag fått förklarat för mig. När jag blev kontaktad av deltagare [på skolan] ringde jag Securitas, men de fick inte rätt på det.

Han menar att det fortfarande är en viss övergång i förvaltningen efter försäljningen av fastigheterna till Kunskapsporten förra året.

– Vi håller på att sammanställa vad som har hänt. Vår driftstekniker Ronny Nilsson från Kunskapsporten var där och gjorde en förbikoppling så att strömmen skulle komma fram, men den höll inte riktigt. Ett så allvarligt fel som att elen pajar för hela området har vi inte varit beredda på helt enkelt.

En boende menar att det var de som fick sköta hela det administrativa. Men enligt Arvid Gisby ingår att själv felanmäla.

– Men vi har ju haft kontakt med Securitas hela vägen. Däremot vet jag att det är en elektriker som har ringt en deltagare, det är ingen som vi anlitar. Det var någon Securitas ringde, eftersom ”vår” elektriker inte var anträffbar på lördagen.

Text och foto: Henrik Smångs