Historiens skämmigaste pristagare

lobotomi 620

1. Egas Moniz

Fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1949 för att ha uppfunnit lobotomin. Lobotomi är en hjärnoperation som skulle minska ångest hos patienter. Men istället drabbades många av inkontinens, en enorm matlust, epileptiska anfall och känslomässig avtrubbning.

 

Sri Lanka

2. Paul H. Müller

Fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1948 för upptäckten av det giftiga bekämpningsmedlet DDT. Medlet är idag förbjudet.

 

Barack 620

3. Barack Obama

Fick Nobels fredspris 2009 för att ha ingjutit hopp om internationellt samarbete. Samtidigt var han som USA:s president ansvarig för flera pågående krig i mellanöstern.

 

Joseph Gˆbbels, propagandaminister

4. Knut Hamsun

Fick Nobelpriset i litteratur 1920. Han var till sin död uttalad nazis och gav bort sin Nobelmedalj till Joseph Goebbels, Nazisttysklands propagandaminister.

 

Vietnam War Fall Of Saigon Photo Gallery

5. Henry Kissinger

Var nationell säkerhetsrådgivare i USA under vietnamkriget. Han fick fredspriset 1973 tillsammans med Le Duc Tho som var politiker i Nordvietnam efter att länderna slöt ett fredsavtal. Le Duc Tho vägrade ta emot priset eftersom kriget fortfarande pågick. Kissinger har också anklagats för att vara krigsförbrytare.

 

Eu 620

6. EU

Fick Nobels fredspris 2012 för att ha lyckats bevara freden i Europa. Valet kritiserades skarpt eftersom EU är en militärmakt som för en gränspolitik som gör att flera tusen människor drunknar i medelhavet varje år.

Text: Lisa Horn
Foto: TT