Hjärt-Åke hyllar hjärtat

SKURUP: Gert-Åke, eller Hjärt-Åke som han kallar sig under alla hjärtans dag, slår på stort den 14 februari och öppnar upp sitt galleri i Hylteberga utanför Skurup. Samtidigt samlar han in pengar till Hjärt-lungfonden, en fond som ligger honom varmt om hjärtat.

För ett år sedan upplevde Gert-Åke Johansson och hans familj ett par dramatiska dygn.

Den 13 februari 2018 var en lycklig dag – samtidigt som Gert-Åke fyllde 69 år välkomnades hans barnbarn Valentin till världen, något Ystads Allehanda var först med att rapportera.

Men bara två dagar senare skulle lyckan komma att vända.

Sent på kvällen fick Gert-Åke och hans fru Margareta ett samtal om att deras dotter Klara hade fått ett akut hjärtstopp på en 40-årsfest i Stockholm, och låg inlagd på sjukhus för intensiv vård.

På tåget upp till Stockholm fick paret beskedet att Klara hade svarat positivt på upplivningsförsöken – tack vare att flera festdeltagare kunde hjärt- och lungräddning.

Gert-Åke har alltså extra anledning att fira alla hjärtans dag stort i år – och det gör han genom att hålla öppet hus på Hylteberga galleri och samtidigt hålla en insamling till Hjärt-lungfonden.

I dag är den stora dagen, Gert-Åke fyller 70 och dörrarna till galleriet slår upp. När Skurupsposten når honom berättar han att det är fullt ös.

– I dag är det mycket, det kommer hit folk från London och Stockholm! säger Gert-Åke.

Han har fyllt galleriets väggar och bord med privata tavlor, som alla har med temat hjärtat att göra.

– Jag vill visa upp vad jag har fått vid olika tillfällen som jag fyllt jämnt, som har med hjärta att göra! Till exempel har jag satt upp en tavla från Lennart Aschenbrenner som jag fick när jag fyllde 40, den har ett motiv av ett hjärta.

I inbjudan som han har skickat ut till sin närmsta bekantskapskrets står det att det enda Gert-Åke önskar är att samla ihop så mycket pengar som möjligt till Hjärt-lungfonden. Under torsdagseftermiddagen stod det ännu inte helt klart hur mycket som samlat in, men Gert-Åke hade gott hopp.

– I kväll kan jag ta reda på hur mycket jag tjänat ihop hittills, säger han.

 

TEXT: Nellie Erberth

BILD: Privat