Holger ror för livet

Skärmavbild 2021-10-25 kl. 14.59.38SKURUP: Oktober är internationella bröstcancermånaden vilket varje år uppmärksammas av Cancerfondens Rosa Bandet kampanj. Gymmet Holger vill dra sitt strå till stacken och anordnar sitt eget initiativ Rosa Rodden.

Rosa rodden är ett engagemang för att samla in pengar till Cancerfonden. Nu på lördag den 30 oktober går eventet av stapeln för andra året i rad på Holger fitness center i Skurup.

– Det var väldigt lyckat förra året, så det hoppas vi på i år igen, säger Henrik Ekdahl, delägare på Holger.

Alla som vill kan donera och varje insamlad krona innebär 5 meter på roddmaskinen. Förra årets rosa rodd lyckades samla in cirka 20 000 kronor vilket innebar att det blev det hela 100 000 meter på roddmaskinen. Då var de tre som turades om att ro.

– Detta året kommer vi vara lite fler som ror, vi kände att vi ville få lite mer folk med i år. Då slipper vi vara helt utslagna dagen efter och sen blir det ju roligare om det blir fler, säger Henrik Ekdahl.

Insamlingen är redan öppen men än är det för tidigt att förutse hur mycket pengar som kommer samlas in. Baserat på hur det såg ut förra året ges de flesta bidragen under dagen då själva rodden sker.

– Det kommer vara öppet hus så folk kan komma under dagen och förhoppningsvis skänka en slant till Cancerfonden, säger Henrik Ekdahl.

Utöver Rosa Rodden anordnar gymmet även tjejkväll till förmån för Cancerfonden. På frågan om var engagemanget kommer ifrån svarar han:

– Det är att vi vill dra vårt strå till stacken och vi vill uppmärksamma Cancerfonden i oktober, plus att det är kul att våra medlemmar får något att samlas kring.

 

FAKTARUTA ROSA BANDET

I Sverige finns två organisationer som driver Rosa Bandet kampanjer, Cancerfonden och bröstcancerförbundet. Båda organisationerna har som mål att färre ska drabbas och fler ska överleva bröstcancer.

Rosa Bandet kommer ursprungligen från USA. Hösten 1991 delade Susan G. Komen Breast Cancer Foundation ut rosa band till alla deltagare i sitt ”Race for the cure” i New York.

Idag är rosa bandet en internationell symbol för kampen mot bröstcancer och uppmärksammas i oktober varje år – den internationella månaden för bröstcancer.

Pengarna som samlas in går till forskning och kunskapsspridning om bröst§cancer och hur man kan minska sin risk att drabbas, samt påverka beslutsfattare i viktiga frågor.

Text: Irma Eneroth

Bild: Facebook