Hyllad pantoffelsoppa serverades idag på restaurang Rutger

SKURUP. Pantoffelsoppa fanns till servering idag på restaurang Rutger som ett led av Fairtrade-dagen. Besökarna fick smaka kocken Kenneth Perssons egenkomponerade soppa.

I dag bjöd Restaurang Rutger på pantoffelsoppa som ett led i kommunens fikapauser. Fikapausernas syfte är att öka kännedomen och efterfrågan på varor som producerats med respekt för mänskliga rättigheter.

Soppan som enligt Skurups kommun gjorde succé under pantoffelmarknaden  är komponerad av Kenneth Persson som är kock för Skurups kommun. Han lagar den mat som serveras inom äldreomsorgen och är även kock på restaurangen Rutger som även är Rutgersskolans matsal.

– Ibland får man en snilleblixt och då kan det bli genialiskt. Och ibland går det åt helvete, säger Kenneth Persson när vi pratar hans kulinariska uppfinningar.

Skurup kommun har sen 2014 varit diplomerade som en Fairtrade City. Fairtrade är en oberoende produktmärkning och diplomet ges till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.

Förra året kom över 120 perosner och fikade i receptionen i Skurups kommunhus, i år förväntas cirka 50 gäster enligt biträdande matchefen Anna-Lena Svensson. Anna – Lena Svensson och praktikanten Gigja Kristijansdottir (bild) serverade soppan i dag.

rutger

Pantoffelsoppan är kryddad med té, vilket kan användas till mycket mer än att bara dricka det.

– Alla skåningar gillar potatis. Men däremot kan jag inte hitta Fairtrade-potatis. Så jag smaksatte soppan med citronté i stället. Det är en kul grej att använda té till någonting annat än att bara dricka. Där hemma har jag gjort sorbet med grönt té och det smakar fantastiskt, säger Kenneth Persson.

kennet

FAKTA
Recept till pantoffelsoppan
4 stora potatisar
1 gul lök
1 chilifrukt
2 morötter
Rapsolja att bryna av med
Fairtrade te (citron)
Till smaksättning behövs salt, tabasco och Fairtrade svartpeppar

Skala och finhacka indegrienserna och bryn av det hela med rapsolja i en djup gryta, häll i lite mindre än 1 liter vatten och låt det hela koka mjukt. Koka upp 2 tepåsar till ett starkt te. Kör nu potatiskoket med en stavmixer till en slät soppa och smaksätt med ditt goda te. Smaka av med salt, tabasco och peppar efter eget tycke och smak. Servera gärna med gott bröd

TEXT: Enes Mehmedagic & Erdin Asanovski
BILD: Enes Mehmedagic