Idol-Mattias känner Skurups stöd

SKURUP. På fredag börjar Idol på riktigt. Mattias Nederman från Skurup är en av de 13 tävlande. ’’Det känns underbart att min hemby backar mig”, säger han.

Mattias Nederman är en av 13 som är kvar i Idol 2020.

Mattias Nederman är en av 13 som är kvar i Idol 2020.

I kommunens inofficiella Facebookgrupp hejar massor av Skurupsbor på Mattias Nederman genom tummen upp och löften om röster. 

Han flyttade till Skurup som fjortonåring. Musiken hade han börjat med ett par år tidigare.

– Jag blev mobbad när jag var yngre, och behövde få utlopp för mina känslor på ett annat sätt än att slåss och göra sönder saker, säger Mattias Nederman.

Flytten till Skurup blev en positiv vändning. På fritidsgården Gummifabriken repade han med sitt band och spelade in musik. Han fick ett sammanhang och nya vänner som han fortfarande har kontakt med.

– De har alltid trott på mig, men anade inte att jag skulle gå så långt. Jag har alltid kämpat, och nu har jag gått från noll till hundra på ett halvår, säger Mattias Nederman.

På Gummifabriken väntar fritidsledaren Mohammed Haydar in ungdomarna. Han visar studion där Mattias Nederman brukade spela. Lokalen är nymålad, men de har redan hunnit få upp ett foto av Skurupsidolen.

– Ungdomarna snackar om det, säger Mohammed Haydar och lägger till att de ska visa tävlingen på fritidsgårdens TV på fredag.

Det är inte första gången han söker till Idol. Konkurrensen i tävlingen är hård, och Mattias Nederman tycker att det är lika skrämmande som roligt. Känslan när den erfarna juryn är överens är mäktig.

Skillnaden från tidigare gånger är att han har mer självsäkerhet och erfarenhet. De senaste åren har han släppt en skiva, varit ute och spelat i landet och hjälpt vänner att spela in musik. 

– Jag sökte musiklinjen på Skurups folkhögskola också, men kom inte in. Men nu är man topp 13 i Idol, så det gick ju bra ändå, säger Mattias Nederman stolt.

Nu kommer folk fram till honom på stan och skriver till honom på sociala medier.

– Även om jag åker ut på fredag har jag satt min prägel i Sverige. Bara det räcker för att starta en karriär, säger Idoldeltagaren. 

Han ber mig sms:a om jag har fler frågor. Tiden är knapp, och han lägger allt fokus på att öva inför fredagen. Även om pressen, de tidiga morgnarna och sena kvällarna är tuffa tycker han inte att det är jobbigt.

–  Jag är gjord för det här. Det är vad jag alltid velat göra, säger Mattias Nederman.

Fakta: Idolens tre idoler
– Michael Jackson
– Stevie Wonder
– Ed Sheeran

Text: Märta Tunbäck
Foto: TV4