Jazzmusiker inleder uppspelsveckan

Gitarristen Dag Weibel håller i den första konserten på Skurups uppspelsvecka.

SKURUP. Snart är det dags för Skurups musiklinjers årliga uppspelsvecka, måndagen den 19 oktober går startskottet för en femdagarsfestival med jazz, folk och rockkonserter. Skurupsposten har träffat jazzmusikern Dag Weibel som är först ut.

I musikhuset på Skurups folkhögskola är det full rörelse trots att klockan är åtta på kvällen. Det är skolans musikelever som repar inför den kommande uppspelsveckan. Så ska även gitarristen Dag Weibel och hans kompband göra. Egentligen har de bokat det lite mindre blå rummet men när han ser att det lila är ledigt smiter han in dit.

– Pianisten säger att det är ett bättre piano här, så vi tar det istället.

Dag Weibel är först ut under den första av läsårets uppspelsveckor. Det fungerar så att varje musiker har en halvtimme var till sitt förfogande där de får bestämma helt fritt.

– Det här är en möjlighet att se vad folk har för nisch, tanken är att vi ska uttrycka vår musikalitet, säger Dag Weibel.

Han beskriver sin musik som en modern, kontemporär jazz med influenser från New York. Det var under gymnasiestudierna på musikkonservatoriet i Falun som han fann jazzen. Efter studenten sökte han jazzlinjen på Skurup där han nu går sitt andra år.

– Men jag ser mig inte bara som jazzmusiker, jag spelar också soul, blues och lite funk.

Under uppspelsveckan agerar klasskompisarna kompband åt varandra. Här är Hugo Löf på kontrabas, Erik Cappelin på trummor och Rolf Olivares Svabø på piano.

Under konserten blir det just jazz; det kommer spelas en blandning av egenkomponerade låtar och en av Wayne Shorter. På grund av corona kommer livespelningen att streamas på youtube, så att den blir tillgänglig till folk utanför skolan.

Pandemin har ställt till det för många musiker, så även för Dag Weibel. Han har sitt band Dag Weibel Trio och hoppas kunna komma ut och spela i vår, kanske till och med åka på turné. Han har kontakt med lite olika spelställen runt om i Skåne.

– Man försöker hålla sig aktiv, för att visa att man är redo.

En efter en trillar bandmedlemmarna in och pianisten verkar nöjd med bytet av replokal. På klassiskt jazzmanér sätter de direkt igång med att jamma. Om man vill höra hur det låter kan man ta del av konserten 13:00 på måndag 19 oktober.

FAKTA OM UPPSPELSVECKAN
Fyra gånger per år samlas musiklinjerna på Skurups folkhögskola och spelar sina alster för varandra.

Den första veckan börjar på måndag den 19 oktober där 17 olika musiker ska ha konserter. Först ut är Jazzlinjens Dag Weibel. Mer information finns på skolans Facebookevent.

Text: Karin Karltun
Bild: Karin Karltun