Paj pajade lektion – men gav extra rast och brandövning

SKIVARP. En välgräddad äppelpaj utlöste brandlarmet på Mölleskolan på tisdagseftermiddagen. Skurupsposten var först på plats för att rapporterna om händelsen.  

Under den soliga skoldagen fick både lärare och elever på Mölleskolan en oväntad paus från arbetet. Allt på grund av, eller tack vare, en rykande het äppelpaj som utlöste brandlarmet.

Bagarna bakom verket, Lia Fortuna och klasskamraten Amanda Lindström, hade inte snålat med smöret då det var dags för pajbakning under hemkunskapslektionen.

– Vi hade för mycket smör på vår paj och det rann ner på botten av ugnen, säger Lia Fortuna.


Lia Fortuna och Amanda Lindström har inte blivit avskräckta utan kommer baka paj fler gånger.

Ute på skolans konstgräsplan samlades eleverna klassvis, enligt den evakueringsplan som finns, och mitt ibland dem stod en märkbart nöjd rektor.

– Allt gick bra och skolan utrymdes supersnabbt, säger Joakim Wijkander, rektor på Mölleskolan, och lägger till att det blev en extra brandövning i år.

När lugnet hade lagt sig och det var dags för att återuppta lektionerna träffade Skurupsposten sjätteklassaren Emil Holm Håkanson som gav sin syn på saken.


Emil Holm Håkansson ska gå tillbaka till hemkunskapen och äta äppelpaj.

– Det kom ut rök när vi öppnade luckan och brandlarmet gick. Fast det var inte läskigt, jag visste vad vi skulle göra, säger en samlad Emil Holm Håkanson.

Skurupsposten kan konstatera att inga personer kom till skada och att den välgräddade pajen, enligt utsago, fortfarande ska vara ätbar.

Text: Daniel Persson och Kajsa Sörman
Foto: Kajsa Sörman