KAMPEN OM SKURUP: En bred minoritet i kommunhuset?

SKURUP. Skurups politiska framtid är oviss. Den styrande koalitionen ser ut att få svårt att sitta kvar. Sverigedemokraterna och Moderaterna har tillsammans majoritet och kan gripa makten om de enas. Men nu smids planer på ett bred koalition i den politiska mitten. 

Mandatfördelning i Skurups kommun

De styrande partierna har krympt och Sverigedemokraterna är nu det största partiet i Skurups kommunfullmäktige. Källa: Skurups kommun

Kampen om kommunstyret är nu i full gång. Flera av partierna hoppas på en bred minoritet i den politiska mitten.

Om blott några veckor kommer det stå klart vilka som kommer forma styret i Skurups kommun. Just nu styrs kommunen av Socialdemokraterna, Kommunens väl, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men efter tillbakagången i valet kan det bli ändring på det.

Socialdemokraterna har avböjt intervju med Skurupsposten ett flertal gånger under veckan. Men deras ordförande Magnus Alm säger i en intervju med Ystads Allehanda att han ser ett blocköverskridande samarbete som en bra väg framåt.

Sverigedemokraterna och Moderaterna samlar tillsammans tillräckligt många mandat för en majoritet. Partierna har inte sagt att de är redo att samarbeta med varandra men kommer de överens kan de ta makten ensamma. Lars Nyström från Sverigedemokraterna utesluter inte att de andra partierna enas för att försöka undanhålla dem från makten.

–En sådan bred regnbågskoalition kommer bara skada de inblandande partierna i längden, säger Lars Nyström (SD).

Flera av de andra partierna vill se ett samarbete över blockgränserna. Det skulle vara ett sätt att hålla undan Sverigedemokraterna från makten. Eva Hallmer Lindahl som är ordförande för Liberalerna i Skurup är hoppfull.

–Vi vill samla en bred koalition i mitten, det tror vi är det bästa för Skurup, säger Eva Hallmer Lindahl (L).

Hon tror på att en bred koalition skulle kunna komma överens om frågor som ligger Liberalerna varmt om hjärtat. Framförallt ser möjligheter att driva sociala frågor och frågor om bostadsbyggande. Dessutom tycker Liberalerna att det är fortsatt viktigt att Sverigedemokraterna hålls utanför kommunstyrelsen. 

–Det måste vara sakpolitik som råder, säger Eva Hallmer Lindahl (L).

En bred överenskommelse är något som även Miljöpartiet hoppas på, de utesluter egentligen inte samarbete med några partier men understryker hur oviss framtiden är.  

–Jag säger som en dansk folketingesman: ”Att sia är svårt, särskilt när det gäller framtiden.”, säger Göran Pettersson (Mp). 

Babak Rahimi (V) hoppas på ett fortsatt rödgrönt styre i Skurups kommun. För att göra verklighet av det måste Vänsterpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunens Väl söka stöd hos andra partier.

–Alla kort ligger inte på bordet. Till exempel vet vi inte vilka partier som kan tänka sig att stödja ett minoritetsstyre, säger Babak Rahimi (V).

Kommunens väl har varit med och styrt kommunen med två mandat den senaste mandatperioden. De har i valet backat till ett men hoppas fortsätta i det rödgröna styret. Partiet sträcker också ut en hand till Liberalerna.

– Det finns ingenting i Liberalernas politik som inte Kommunens Väl kan ställa upp på. Vi kompletterar varandra bra, säger Sven-Åke Strandberg (KV).

Lösningen på dramat kommer den 29 oktober när det beslutas vilka som kommer att ta plats i den nya kommunstyrelsen.

Text: Isak Santesson & Ludvig Samuelsson
Grafik: Isak Santesson

Läs mer om KAMPEN OM SKURUP:

S fast beslutna om att fortsätta styra

Så tycker väljarna

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. KAMPEN OM SKURUP: De vill skurupsborna se vid makten | #skurup18
  2. KAMPEN OM SKURUP: S fast beslutna om att fortsätta styra   | #skurup18
  3. KAMPEN OM SKURUP: Osäker framtid för Skurups yngsta parti | #skurup18

Kommentarerna är stängda.