Nu får kickboxare tävla igen

SKURUP. För Skurups kick- och boxningsklubb innebar pandemin ett matchstopp under våren och sommaren. Men nu på lördag är det dags igen när föreningen arrangerar amatörtävlingen Höstsnytingen. 

Björn Ljungdahl är huvudtränare i Skurupsklubben och även ordförande för Svenska Kickboxningsförbundet.

– Det var panik i våras och vi satte stopp på allt. Verksamheten kunde ändå fortgå men det har varit ont om tävlingar.

Björn Ljungdahl (till höger) gratulerar Sebastian Roudrigez (till vänster) efter en match i low kick.

Höstsnytingen är den andra kickboxningstävlingen som anordnas i Sverige sedan det blev lockdown för sporten. Hittills har intresset från landets klubbar varit stort, och Skurupsklubben hoppas på fler innan anmälan stänger.

– Vi har deltagare från Danmark, Göteborg och Östersund, men än så länge har ingen Malmöklubb anmält sig och vi vet inte varför, säger Björn Ljungdahl.

Boxarna kommer att tävla i fem olika klasser: Kick light, K1 och Low kick, samt två juniorklasser.

Vanligtvis görs en läkarundersökning av deltagarna inför varje match för att säkerställa att alla är tävlingsdugliga. Nytt för den här hösttävlingen är att en läkarundersökning även inkluderar coronasymptom som feber och hosta.

– De flesta av våra medlemmar är unga och inte i någon riskgrupp, men när det gäller kickboxning har det varit extra svårt eftersom det är en kampsport med närkontakt.

Höstsnytingen arrangeras i Skurups kick- och boxningsklubbslokal på Norra Industrigatan i Skurup. Inträdet kostar 100 kronor och det är först till kvarn att knipa en biljett innan maxantalet på 50 personer nås.

Text: Kajsa Oscarson
Bild: Privat

FAKTA KICKBOXNING

I Sverige är fem klasser tillåtna inom kickboxning.

Full contact: den ursprungliga kickboxningsgrenen. Där tillåts all boxning, fast endast sparkar över midjan.
Low kick:  All boxning är tillåten, även att sparka mot motståndarens ben och lår.
K1: Härstammar från Japan och tillåter samma regler som low kick, men det är även tillåtet med knän och tillfällig clinch (fasthållning).
Kick light: Samma regelsystem som Low Kick, men kraften får inte vara så stark att man medvetet försöker skada motståndaren.
Light contact: Samma regelsystem som Full Contact fast motståndarna får endast träffa varandra med maximalt cirka 70% av kraften i teknikerna, annars blir de diskvalificerade.

Alla matcher pågår i 3×2 minuter med en minuts rondvila.